Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny Karlsson samlar pelargoner och löser arkeologiska mysterier

Annons

Det finns ett fint slipat stenredskap i museets samling. Ingen på museet vet vad det är och ingen vet vad det ska ha använts till.

Museet fick det 1934 när Dalarnas och Västmanlands fornminnesförening bytte grejor med varandra.

Då fick Dalarnas museum ett 60-tal nummer till sin samling. De flesta var stenyxor men bland alla yxorna fanns ett stenredskap från Folkärna.

När Jenny Karlsson jobbade med arkivet hittade hon igen det och nu undrar hon vad det använts till.

Hon har läst i böcker och letat runt men kan inte finna något liknande från stenåldern. Och inte har hon fått något bra svar när hon visat upp det på museets måndagsmöte eller för olika besökare.

En kallar det för kavel. Men då undrar hon varför man tillverkat en sådan i sten. En annan förklaring är att det är en spole/cylinder som ingår i någon form av mekanik där det ska glida lätt. En tredje är att det är ett svärdsjalt.

Nu tror hon inte att redskapet är från stenåldern.

- Men någon har lagt ner en massa jobb på att forma till den, säger hon. Det är knepigt att ingen kan datera den.

- Men det är typiskt och utmärkande för arkeologin, ofta vet man inte vad det är. Det är därför det är ett så spännande jobb, säger hon.

- Någon måste veta vad stenverktyget använts till, säger hon så nu ber vi läsarna om hjälp för att lösa mysteriet med det polerade stenredskapet. Så hör av er till Dalarnas museum eller till:

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons