Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzman fyller 90 år

Annons

Vi gratulerar: Arne Gezelius, 90 år den 17 augusti.

Bor: Gagnefsgatan 27 i Kvarnsveden, Borlänge.

Född och uppvuxen: I Kvarnsveden.

Familj: Dottern Anna-Karin Gezelius-Lie, tre barnbarn.

Viktigt i livet: Familjen, musiken, idrott och schack.

Det är alltid lika roligt att spela tillsammans med sina goda vänner, säger Arne som varje vecka repeterar med ett gäng andra jazzveteraner inom Dala seniorjazz.

- Vi har inte så många engagemang under ett år. Viktigast är att vi får träffas och ha roligt tillsammans, understryker Arne.

Hur började då din långa karriär som musiker?

- Jag fick ett treradigt dragspel av min morfar när jag var i tioårsåldern, förklarar Arne som växte upp hos morföräldrarna i Bysjön.

Senare blev det nytt instrument, en fiol som Arnes mamma köpte till sonen. Det blev efter lektioner och ambitiös träning också engagemang i Martin Hebert dansorkester.

Arne som hade såväl begåvning som vilja skaffade altsax och satsade helhjärtat. Unionorkestern och Broadway hette några av Borlänge stora band på 1940-talet. Ytterligare en rad stora band fann i Borlänge Arne spelade i de flesta, Det blev en fortsättning, tillsammans med bland andra "Joppla" Björling och den orkester som jämfördes med Thore Ehrlings. Musiker på heltid var aldrig Arne. Fast erbjudanden om att bli yrkesmusiker saknades inte.

- Jag hade en del erbjudanden, men valde att fortsätta spela på fritiden. Det var nog lika bra.

Arne började 1930 arbeta som springpojke i Kvarnsvedens pappersbruk, fortsatte på kontoret och avancerade till bokhållare.

Han har inte detaljplanerat sin högtidsdag i morgon, tisdag, utan säger "det får bli som det faller sig!"

Arnes många vänner kommer säkert att se till att det blir en dag med guldkant för denne elegante jazzveteran. En perfekt dag att utväxla musikaliska minnen i tal och ton.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons