Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzfinal med svängfest

Annons

Det var tydligen ett populärt koncept eftersom 80 personer hade slagit sig ned på Källarklubben.

Kvintetten visade också med all önskvärd tydlighet att man kan blanda musikaliska genrer så att resultatet blir BRA MUSIK och att jazzmusik nödvändigtvis inte är krånglig och svår.

Spelglädje och talang är en bra kombination, det har det visat sig. Vad man än envisas att sätta för etikett på det som bjuds.

Alltså fick den (stora) del av publiken som möjligen väntat sig att få höra Gunnar Morén blanda genrerna som omhuldas i Grängesbergs Orkesterförening och Östen med Resten i stället höra honom spela jazz som en Svend Asmussen eller Folke "Göken" Andersson för att - slutligen - gå hem med hans och hustruns fenomenala polskemusik ringande i öronen.

Bra musik är bra musik vad man än föredrar att kalla den.

Folke Larsson, som för övrigt hyllades som nybliven 80-åring av arrangörer och publik, passade själv på att hylla sin framlidne basist, Helge Persson, genom att botanisera i dennes repertoarbok och bjuda på ett par fina avdelningar kallade "Helges bok", en trevlig och svängig gest av alltid spelsugne Folke.

Påfallande många nya ansikten, i jazzklubbssammanhang, syntes i publiken. Förhoppningsvis fick de smak på genren genom kvintettens försorg.

Nästa chans att avnjuta jazz i klubbens regi inträffar 3 augusti då Thore Eylis Kvartett, Ing-Marie Lerström och hemvändande trumpetaren Kjell Berglund, från Brighton, ger en repris på förra sommarens succékonsert på Gammelgården.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons