Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz i folkton gav Alexandra väl godkänt

Annons

Alexandra inledde konserten med att på sin sopransaxofon spela strofer ur Nat King Coles gamla slagnummer Nature boy, strofer som besvarades av hornblåsaren, Jonny Soling, Orsa, som stod placerad på läktaren.

Efter introduktionen stegade hennes namnkunniga lärare från musikhögskolan i Örebro fram i form av gitarristen Roger Tallroth och saxofonisten Jonas Knutsson och tillsammans med Jocke Larsson, fiol, från Mora och Kire Mångs, trummis från Orsa, fortsatte konserten med en orgie i polskor, effektfullt framförd av främst blåsarna Alexandra och Jonas.

Det hade utlovats överraskningar i programmet och en av dessa tågade in på scenen före pausen i form av Orsa spelmän.

Alexandra, som börjat sin musikaliska bana i Orsa musikskola, presenterade gänget som sina gamla lärare.

Perra Moraeus var anförare för det "gamla gardet" och efter en kort egen avdelning kulminerade det hela med att alla, både Perras och Alexandras gäng, lirade tillsammans inför en begeistrad publik.

Andra avdelningen började som den andra slutat, i folkliga toner i jazztappning.

Då hade dessförinnan en grekisk gästartist, med en liten anknytning till förestående olympiska spel i Aten, framfört ett folkligt stycke från Grekland på en radda av märkliga instrument, med bland annat bockhorn, med vilka han lockade fram havsbrus från Medelhavet (?).

Roger Tallroth visade prov på sitt eminenta gitarrspel efter pausen och Alexandra bytte för en stund ut sopransaxen mot barytonsaxen, liksom att hon drog på sig "glesbygdssynten" (dragspelet) och tillsammans med sina medmusikanter spelade den stämningsfulla engelska valsen "Attingham Waltz".

När så Alexandras kvintett spelat igenom hela programbladets repertoar förenades de åter med de "gamle" och med ett extranummer sattes punkt för andra framförandet av examenskonserten.

- Väl godkänd, var omdömet från både lärare och publik.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons