Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jävmisstänkt upphandling stoppades

Annons

Tidningen skrev i måndags om två kritiserade upphandlingar som kommunen gjort. I det ena fallet förlorade Haraldsbogymnasiet en upphandling på orienteringskurser till företaget Axiom och företagsutveckling i Dalarna.

Den lärare som skrivit anbudet för Haraldsbogymnasiets räkning fann märkliga saker när han undersökte varför Haraldsbo inte fick anbudet. Enligt läraren hade Falu Centrum för utbildning, FCU, både räknat fel och räknat upp Axioms anbud på ett sätt som gynnade företaget på Haraldsbogymnasiets bekostnad.

Extra illa såg det ut, menade läraren, att Axioms ägare dessutom var anställd av FCU och han misstänkte därför jäv och att FCU otillbörligt gynnat företaget.

Den andra upphandlingen gällde företaget Yrkesakademin som med knapp marginal vann över Kristinegymnasiet vad gäller omvårdnadsutbildning.

Här gick det inte att i efterhand kontrollera och jämföra anbuden då Yrkesakademin hade begärt och fått sekretess på den delen som gällde sina lärares kompetens.

Detta upprörde Kristinegymnasiets rektor Maj-Britt Salmi eftersom elva av hennes lärare förlorar jobbet genom att skolan inte tog hem anbudet. Hon tror inte att Yrkesakademin har lika kompetenta lärare som skolan och det kunde vara skälet för att mörka saken.

Även i det här fallet misstänks jäv då Yrkesakademins projekt-ledare hade nära koppling till FCU.

I måndags träffade kommunal-rådet Dan Westerberg FCU:s ledning. Den tillbakavisade misstankarna och hävdade att allt gått rätt och riktigt till.

Men Westerberg vill ha saken ordentligt utredd och har bett kommunens revisorer att undersöka den.

Han har också tillfälligt stoppat upphandlingsprocessen så till vida att kommunen inte skriver under några kontrakt med Axiom och Yrkesakademin i avvaktan på att revisorerna säger sitt.

Enligt de beslut kommunen fattade i samband med att vuxen- utbildningen förändrades så skulle alla utbildningar ut på anbud.

Det är ett förfarande som Dan Westerberg nu börjar bli tveksam till.

- Man bör nog se på konsekvenserna av att kommunen eventuellt inte vinner en upphandling, säger han.

Om de ekonomiska konsekvenserna blir för stora för kommunen som exempelvis att många lärare riskerar att förlora jobben kanske man bör avstå från att göra en upphandling i vissa fall, resonerar Westerberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons