Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekontrakt undertecknat

Annons

Detta efter att en 40 man stor ABB-delegation hårdförhandlat i Peking den senaste tiden.

Kunden har haft en förhandlingsdelegation på 100 man inkopplad som varit förstärkt av specialister från ett tiotal forskningsinstutitioner berättar Gunnar Flisberg, ABB:s mästersäljare efter sin tredje stora Kinaframgång.

- NLT drog i fredags korrekta slutsatser av det lilla som ni hörde, konstaterar Flisberg som berättar att 30 man från Sverige deltagit för ABB.

- Vi har en krävande kund som granskat varje del i vårt förslag och funnit att det är bra.

Den nya 3 000 megawatt stora kraftlänken från vattenkraftverket i centrala Kina ska gå 110 mil till kuststaden Shanghai.

- Projektet påminner mycket om de tidigare vi genomfört. Den här gången är det aningen mer som görs i Kina men inte mycket.

- Den helt dominerande delen av jobbet görs i Ludvika, berättar Flisberg och tillägger att enheten Components i Ludvika får mängder med lindningskopplare och genomföringar till de 28 transformatorerna och de sex glättningsreaktorerna.

- Alla vitala delarna till transformatorerna tas från Ludvika. Visst slutmontage har vi i Kina på hälften av transformatorerna där de sofistikerade detaljerna levereras från Ludvika och lådan byggs i Kina. Värdemässigt, i transformatordelen av kontraktet, så ligger 75 till 80 procent på Sverige, säger Gunnar Flisberg

ABB ska leverera två strömriktarstationer och ventilerna i byggnaderna liksom styrutrustningen som kommer från Ludvika.

- Alla vitala delar i HVDC-ventilen kommer 100-procentigt från Sverige och ser vi sedan den färdiga ventilen så är den till 90-95 procent från Ludvika även om stämpeln säger Kina, säger Gunnar Flisberg, som berättar att i Kina så är det mycket politik i affärerna.

- Vår order på 390 miljoner dollar är i mycket hög grad Ludvikaprodukter, säger Flisberg.

Arbetet kommer att starta omgående.

- Vi utnyttjar mycket av den konstruktion vi redan har. Den här gången är leveranstiden 36 månader så vi har fem månader bättre tid på oss jämfört med det tidigare projektet.

- Men vår kund vill ha den i drift så snabbt det går så jag är övertygad om att vi kommer att göra vad vi kan för att det ska gå fortare, säger Flisberg,.

Utöver HVDC-kontraktet så har ABB Schweiz vunnit kontrakten på två 500-kilovolts gasisolerade ställverk som byggs vid HVDC-stationerna.

ABB:s två första HVDC-länkar körs nu för full effekt åt det energitörstande Kina och det med mycket goda driftsdata, ett mycket avgörande skäl för kunden att fortsätta affärerna med ABB.

Inom någon månad väntas Kina gå ut med en offertförfrågan om det andra HVDC-projekt som landet ska handla upp i södra Kina i år. Nu har ABB chansen att ge Siemens en match om också detta projekt.

- Vi har väntat länge nu på denna offertförfrågan men den har dragit ut på tiden, säger Flisberg som hoppas att det nu blir full fart i kontor och verkstäder i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons