Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekontrakt för Laggen

Annons

Hon berättar att Laggen i Ludvika kommer att leverera pannkakor till Konsumbutiker över hela landet.

- Det blir leveranser på uppåt ett ton i veckan. Det motsvarar ungefär 16 000 pannkakor, berättar hon.

Laggen har under några års tid fört diskussioner med Coop. I vintras gick förhandlingarna in i ett intensivare skede.

- Innan Coop bestämde sig så hade de smakprovspaneler och folk från Coop var hit till Ludvika och tittade på våra lokaler. De är väldigt noga med hygienen.

Tidigare var det ett företag i Täby utanför Stockholm som hade avtal med Coop. Laggens avtal gäller tills vidare. Med nuvarande produktion kommer Coop att köpa ungefär 20 procent av det som tillverkas i Ludvika.

- Vår största kund är företaget Matia i Stockholm som sköter leveranserna av pannkakor till skolorna i innerstaden.

Gun-Britt Malmkvist hoppas att ICA ganska snart kan bli en större kund. I dag är det bara ICA-butiker i trakten som köper från Laggen.

- När de börjar sälja sina "egna" pannkakor ska vi vara med och slåss om ett kontrakt, framhåller hon.

Däremot har Malmkvist inga ambitioner att teckna ett omfattande avtal med Axfood som bland annat äger Hemköpskedjan.

- Vi har en konkurrent i Ockelbo som har kontrakt med hela Axfood. Det företaget är lite mindre än Laggen och vi tänker inte konkurrera med dem. Vi som är mindre ska inte konkurrera ut varandra utan i första hand konkurrera med de riktigt stora, till exempel Semper.

Vid Laggens anläggning i före detta Gärdeskolan på Ludvika Gård finns det 11 pannor/laggar för pannkakstillverkningen. Avsikten är att öka antalet till 24 och att alla pannor ska vara i drift nästa vår. Men även med 24 pannor kommer Laggen att vara avsevärt mindre än Semper.

- När vi har 24 pannor kan vi kanske tillverka lika mycket pannkakor under en vecka som Semper klarar av under en dag, konstaterar Gun-Britt Malmkvist.

Laggen har tiotalet anställda och det nya kontraktet med Coop medför inte någon personalökning, åtminstone är det inte så planerat just nu.

- Vi behöver öka produktionen för att ekonomiskt klara av de investeringar på 5,5 miljoner kronor som vi gjorde när vi flyttade hit till Gärdeskolan.

Laggen har möjlighet att växa lite i gamla Gärdeskolan. Och om det blir nödvändigt i framtiden så kan man bygga ut lokalerna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons