Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteintresse att bli polis

Annons

Det berättar Mats Danielsson, rekryteringsansvarig vid polisen i Dalarna. Som jämförelse, nämner han, brukar fem-tio Ludvikabor söka till varje kursomgång på polishögskolorna i Solna, Umeå och Växjö. Han förmodar också att ett antal personer sökt till den nya distansutbildningen via andra kanaler.

- Man har ju kunnat beställa ansökningshandlingar via telefon eller gjort ansökan via Internet, konstaterar han.

På torsdagen fanns Mats Danielsson på plats i Samarkands lokaler (före detta Kraftbyggarna) i Kasttjärnsparken. Hit kom också bland andra Samarkands vd Björn Knutsson och närpolischefen i Ludvika, Mats Winroth.

Orsaken till sammankomsten var att Ludvika gästades av Ingmar Bergman, som är prefekt vid polishögskolan i Solna, samt av Urban Nordmark, kursledare för en distansutbildning som redan pågår.

Syfet med mötet var att Bergman och Nordmark skulle få titta närmare på de lokaler där distansutbildningen ska bedrivas. Teoridelen förläggs till lokaler i Kasttjärnsparken medan en hel del av de praktiska övningarna kommer att genomföras i polishuset.

Distansutbildningen är upplagd så att eleverna under den 80 veckor långa grundutbildningen var åttonde-nionde vecka vistas på polishögskolan i Solna. Övriga studier sker på hemmaplan varav en hel del kan göras hemma i bostaden.

- Exempelvis får eleverna på polishögskolan lära sig grunderna i hur man hanterar vapen. Sedan får de med sig en läxa hem och så genomförs mängdträningen på skjutvapen hos polisen lokalt i Ludvika under ledning av en lokal instruktör, förklarar Ingmar Bergman.

På samma sätt kommer träning i bilkörning, radio och data och självskydd att i huvudsak bedrivas i Ludvika.

- Självskydd innebär att eleverna får lära sig grepp- och batongteknik, upplyser Ingmar Bergman.

Men polisen klagar ju ständigt över brist på personal. Finns det poliser i Ludvika som kan användas som instruktörer?

- Ja, det måste det göra. Distansutbildningen är ju en investering för framtiden, betonar Ingmar Bergman.

Förutom i Ludvika planeras det för distansutbildningar i Östhammar, Köping, Säffle, Söderhamn och någon ort i Örebro län. Ansökningstiden gick ut den 15 mars och alla ansökningar har sänts till högskoleverket för en första sortering.

- Jag hoppas att vi redan i höst kan starta med en mindre grupp i Ludvika. Får vi minst tre elever som kan börja i höst så kan vi köra. Annars blir det troligen start i januari nästa år med sex-tio elever på hur stort intresset är, säger Ingmar Bergman.

Varje termin tas det in 400 elever på de tre polishögskolorna. Ett av socialdemokraternas vallöften var att intagningen ska ökas till 1 000 elever för att möta polisbristen som antas bli allt större i takt med att 40-talisterna pensioneras.

Sett till intresset för polisyrket så tror inte Ingmar Bergman att det blir några problem att öka intagningen. Runt 4 000 personer brukar söka till varje utbildningsomgång och av dem som kommer in är 33 procent kvinnor. Och ännu fler både manliga och kvinnliga elever kan det bli när systemet med distansutbildningar trimmats in.

- Det som vi nu ser grunden till kan vara början till något riktigt stort. I framtiden skulle vi även kunna använda modellen med distansutbildning i samband med vidareutbildningar, säger Ingmar Bergman.

I Ludvika ska distansutbildningen bedrivas i samarbete med AB Samarkand. Efter två års utbildning så följer ett halvårs praktik, aspirantutbildning.

- Förhoppningen är att de som går distansutbildningen efteråt också väljer att ta jobb här i Ludvikaregionen, säger Mats Danielsson.


fakta | Samarkand

AB Samarkand ägs av ABB, Fundia, landstinget samt Ludvika och Smedjebackens kommuner. I bakgrunden finns dessutom "intressenterna" Spendrups, Morgårdshammar AB, polismyndigheten, företagarföreningarna i Västerbergslagen samt arbetsförmedlingarna och försäkringskassan i Ludvika och Smedjebacken.

Bolaget ska verka för att trygga den framtida personalförsörjningen till arbetsplatser i Västerbergslagen. Bland annat sker det via projektet "Jobb åt båda".

En annan uppgift är att få till stånd fler högskoleutbildningar i regionen samt att ge stöd till forsknings- och utvecklingsverksamhet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons