Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättefynd i Garpenberg

Annons

Bolidens prospekteringsarbeten i Lappberget fortsätter att visa goda resultat. Undersökningarna visar på mycket höga halter av främst zink, silver och bly.

Områdeschefen i Garpenberg, Bert-Ove Johansson konstaterar att det rör sig om en mycket stor fyndighet:

- Det här är otroligt stort, de senaste analyserna av provborrningarna bekräftar våra tidigare bedömningar att fyndigheten är omfattande och innehåller väsentligt högre halter än malmen som bryts i Garpenberg i dag.

Än så länge kan Bert-Ove Johansson bara spekulera i vad den nya fyndigheten är värd:

- Det kan röra sig om tre miljarder kronor, det är mer än vad som någonsin tagits upp här.

Gruvdriften i Garpenberg har under många år haft kniven på strupen. Den brutna malmens kvalitet har varit låg och lönsamheten dålig. Hotet om nedläggning har hela tiden varit nära förestående. Undersökningar har visat att malmen i södra gruvan tar slut redan nästa år.

- Nu är driften säkrad tio till tjugo år framåt, säger Johansson.

Mineraliseringen, som offentliggjordes i april 2002, ligger mellan gruvorna Garpenberg och Garpenberg Norra, närmare bestämt under norra delen av Dammsjön. Fyndigheten sträcker sig från cirka 550-metersnivån ner mot cirka 1 450-metersnivån, vilket innebär att sjön inte behöver tömmas.

Mellan de angivna nivåerna har kvantiteten så här långt uppskattats till 7,5 miljoner ton av antagen mineraltillgång:

- Intressant att se vad mer som kan finnas. Än är det bara en

tredjedel av mineralkroppen som är analyserad, 800 till 1000 metersnivån. Det finns mer malm att leta efter över och under den nivån, säger Johansson.

I dagsläget producerar Boliden Mineral 1,1 miljoner ton malm per år. Målet är att så fort som möjligt öka produktionen till två miljoner ton malm per år.

- Innan 2010 ska vi ha en helt ny struktur. Gruvorna kommer att slås ihop och vi ska satsa på att bygga ett helt nytt schakt, säger Johansson.

Enligt Johansson kommer satsningen på ökad produktion inte att ge fler arbetstillfällen i gruvan:

- Tvärtom, driften ska rationaliseras. 2004 kommer bemanningen att minskas och 2006 blir det ytterligare mer rationaliseringar. Det kommer att lösa sig inom ramen för naturliga avgångar.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons