Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jasplan tvingades landa

Annons

Det tvåsitsiga stridsplanet genomförde en navigationsövning över Sverige när planets säkerhetssystem tvingade piloterna att landa.

- Piloterna fick en teknisk indikation, ett tecken på att något var fel, berättar Ulf Lindström, press-officer på Försvarsmaktens materielverk, FMV, i Stockholm.

Piloterna hade inga problem sedan varningssystemet kommit i gång. De kunde genomföra en normal inflygning och landning, enligt Ulf Lindström.

Alla flygningar har flera landningsalternativ ifall något går snett. Den här gången var det närmast att landa i Borlänge.

Liknande händelser kan inträffa vid provflygningar.

- Det händer, men inte ofta, säger Lindström.

Tekniker från FMV är på väg till Borlänge för att kontrollera planet. Sedan flygs det ner till Linköping igen, där provflygning sker.

- Det kan vara så att planet kan flygas hem redan i morgon, säger Ulf Lindström.

Stridsplanet är den senaste varianten av Jas 39, den här kallas Jas 39 David och håller för närvarande på att testflygas av FMV på en flygplats utanför Linköping. I höst är den redo att levereras till flygvapnet.

Flygvapnet har redan tvåsitsiga Jas 39 - men det unika med 39 David är att den kan hållas i luften betydligt längre.

- En av skillnaderna är att den kan tanka i luften och sedan har den lite andra förmågor som skiljer dem åt, berättar Ulf Lindström.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons