Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järngänget vill fynda

Annons

Gruppen, som studerar järnåldern i Järnabygden, vill sänka sjön Flaten för att kunna leta efter fornfynd i det som var strandkant innan sjön höjdes genom dämningen.

I vår har järnabor reagerat på att Flaten tappats på vatten och rykten har cirkulerat om att det är järnåldergruppen som ligger bakom detta.

- Elproducenten har släppt igenom mycket vatten. Vi ska genomföra vår undersökning nästa vår och då ska Flaten sänkas mer än nu, men allt ska ske inom de nivåer som fastslagits genom vattendom, förklarade Lars Larsson som är ledare för studiecirkeln.

Lars Larsson blev intresserad av järnåldern redan i pojkåren. Han hittade då rester från järnframställning bredvid släktens fritidshus vid sjön Gensen. Det var den platsen som intresserade järnabor tittade på i tisdags.

Arkeologen Greger Bennström från Dalarnas museum berättade om järnframställning förr.

- De använde sjö- eller myrmalm, ibland rödjord som varvades med kol i en blästerugn. För att få fram 30-40 kg järn gick det år 400 kilo malm och 400 kilo kol. Temperaturen i ugnen kom upp i ca 1 200 grader och då smälte slaggen och rann undan medan järnet låg längst upp i en seg massa.

På det här stället vid Gensen har det funnits sjömalm och deltagarna som letade i strandkanten hittade också några typiska järnmalmsstenar.

Den 4 juni gör gruppen en utflykt till Skålö för att titta på fångstgropar, en gravplats och leta efter platsen för Skålöskatten.

Den 18 juni åker de ut till Torsnäset vid Van där det finns gravar från Vikingatiden.

Till hösten ska Greger lära ut en del om arkeologi till dem som vill vara med och leta fornlämningar vid Flaten.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons