Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnbärare bjuder på kunskap och äventyr

Annons

- Vi har redan hållit på i drygt två år i det tysta för att se om konceptet skulle fungera, berättar Pers Lars Larsson som ligger bakom satsningen.

Idén föddes ur hans eget intresse för järnåldern och den tid som också grundlade tillkomsten av Järna socken.

Så småningom föddes tankarna på att mer konkret låta personer förflytta sig 1 000 år bakåt i tiden, något som till en början främst riktades mot ledarskaps- och grupputbildningar för företag.

- I dag har vi även många skolor bland våra besökare, skolor som vill ha skräddarsydda äventyr som även kan innehålla en stor del undervisning, säger Pers Lars.

De skräddarsydda paketen kan variera från stillsamma dags- äventyr till väldiga strapatser som sträcker sig över flera dagar med övernattningar i enkla hyddor.

- Ofta genomförs äventyren som en tävling där varje deltagare likt dåtidens järnbärare utrustas med ett bärträ och en säck med målsättningen att samla så många järntackor som möjligt under resans gång, berättar Pers Lars.

När Järnbärarna visade sin verksamhet under mässan i Vansbro bjöds besökarna på kôlbôtt´n med stekt rimmat fläsk och messmörssås, något som smakade så gudomligt gott att bara det det med lätthet motiverar några nätter i det fria bland mygg och knott.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons