Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järlinds-skolan läggs ned

Annons

I går fattade skolstyrelsen sitt beslut. Skolpolitikerna vill stänga Järlindsskolan från och med nästa läsår. Den stora närheten till de många andra skolorna i närheten - Östra skolan, Britsarvsskolan II, Montessoriskolan och Söderbaumska skolan - gjorde att valet föll på den lilla F-3-skolan.

- Skälen är ekonomiska, säger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona (s).

En försiktig beräkning pekar på att en nedläggning av Järlindsskolan innebär en besparing på knappt 1,5 miljoner kronor.

- Det kan ju tyckas lite, men när man inte har de 1,5 miljonerna handlar det om fyra lärartjänster, säger skolchef Svante Hanses.

Antalet elever i Faluns skolsystem är i dag mycket ojämnt fördelade. I gymnasiet ökar elevantalet fram till och med 2010, medan antalet minskar i grundskolan.

- Om vi skulle behålla hela grundskolan skulle vi stå med kostnader för tomma lokaler plus kostnader för nya lokler till en överfull gymnasieskola och det skulle inte vår ekonomi klara av, säger Svante Hanses.

På grund av elevutvecklingen på gymnasiet behöver Lugnetgymnasiet ytterligare lokaler och planen är nu att Lugnet ska ta över Järlindsskolans lokaler när de blir tomma:

- Då slipper vi skaffa dyra baracker och det sparar vi mycket pengar på, säger Svante Hanses.

Beslutet togs av en enig skolstyrelse. Bara ett parti, falupartiet, valde att inte delta i beslutet med hänvisning till att man behöver mer tid på sig att diskutera frågan inom partiet. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige den tionde juni.

- Vi har agerat och kämpat för skolan och än har vi inte gett upp hoppet, säger Lotta Persson.

- Vi har visat att det finns föräldrar med yngre barn som vill ha Järlindsskolan kvar. Det är den lilla byskolan där alla barn blir sedda och där man är ute mycket. Det är det som jag tycker att småbarn behöver: Att bli sedda och vara ute och röra på sig i friska luften.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons