Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jari till final i filmfestival

Annons

Vilket ord det blir får Jari och hans fyramanna filmteam veta på lördag morgon. Det är MTV som står bakom den tre år gamla filmfestivalen i Köpenhamn. 160 nordbor har blivit uttagna att delta.

- Jag fick reda på tävlingen genom MTV och skickade iväg en presentation om vad jag gjort och en motivering om varför jag skulle delta.

Det gick vägen och Jari Hautamäki hamnade i klassen för "semiprofessionella".

Med sig till Danmark tar han samma gäng som han i våras vann amatörfilms-SM med, Linda Rönnholm, Erik Hakanen, Per Nygren och Jonas Tunander. SM-vinnarfilmen "Fången" tog ungefär en månad att spela in. I helgen måste det gå en aning snabbare. Då har de totalt 40 timmar på sig att filma och redigera sin film.

- Det känns rätt lugnt ändå. Jag vill inte låsa mig vid någon idé innan utan se vad som kommer, säger Jari.

Jari började filma redan som åttaåring då familjen Hautamäki skaffade videokamera. På den tiden resulterade filmningen i splatterfilmer. Nu är det science fiction eller samhällskritiska filmer som intresserar Jari mest. Idéerna får han av andra filmer.

- När jag ser en film så brukar jag alltid tänka ut hur den skulle kunna sluta, och om det inte blir som jag tänkt så skriver jag ner min idé. Det gäller att vara snabb, annars kommer den idén snart ut i en ny film.

Första priset i Videomaraton är ett produktionsbidrag på 100 000 danska kronor och Jari Hautamäki har all tid i världen att fortsätta producera film, han tog nämligen studenten i våras och ett helt sabbatsår ligger framför honom.

Du har sett förra årets danska vinnare, hur var den?

- Inget i min smak. Vi har chans att vinna.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons