Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanvänner vill mer

Annons

Den nya stiftelsebildningen kommer till efter förslag från Tomoku hus att bredda möjligheterna för framtida utbyte. Med större muskler ökar möjligheterna för ett framtida fruktbart utbyte, menar Nygårds.

- Därför blir det tre stiftare. Leksands kommun, Leksands sparbank och Tomoku hus AB.

Lasse Nygård menar att flera andra företag både i Leksand och grannkommunerna knackar på dörren och visar intresse.

- Framförallt på träsidan.

Faktum är att det bara i Leksand i dag finns runt 500 Japanbaserade arbetstillfällen och det mycket tack vare Tomoku hus. Nu stärks Japanutbytet inte minst ekonomiskt. Kommunen, sparbanken och Tomoku hus satsar vardera 70 000 kronor som ska förvaltas av stiftelsen. Med Gagnef och övriga Siljanskommuner involverade kan kassaflödet utvidgas avsevärt. Det är vad Nygårds efterlyser. En bred uppslutning och förbindelserna med Japan kan blomma ut med full kraft.

Som rektor på Entrepenörskolan berättar Nygårds om de två eleverna inom upplevelseindustrin, Linnea Jeppsson och Anna Larsson, som för närvarande gästar Japan och vänorten Tobetsu på nordön Hokkaido cirka fem mil från Sapporo.

- Vad jag har hört svarar de för en fin arbetsinsats. De är fina ambassadörer för Leksand.

Med en mer kraftfulla stiftelse och organisation ska ungdomsutbytet utvecklas. Det finns till och med planer på utbildningar på gymnasienivå men även i andra skolformer i ämnet japanska.

Som ersättare till Lasse Nygård som ordinarie ledamot i den nya stiftelsen valde på måndagskvällen kommunens näringslivschef Mats Möller. Siljan-Japanstiftelsen beräknas bildas i nästa månad då också det första styrelsemötet ska hållas.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons