Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japans premiärminister illa ute

Annons

Det lutar åt ett svårt nederlag för regeringen.

Söndagens val kan tillintetgöra Abes och hans liberala LDP:s möjligheter att genomföra reformer.

Missnöjet är utbrett i Japan. Premiärministerns popularitet har dalat raskt sedan han tog över i september. Flera skandaler har fläckat regeringen och oförmågan att få till förändringar har gjort japanerna besvikna.

Efter att länge ha propagerat för en konservativ politik med fokus på historiska kvarlevor och en ändring av fredskonstitutionen som tillkom efter andra världskriget har Abe först på senare tid börjat koncentrera sig på den japanska ekonomin. Det föråldrade pensionssystemet har varit en knäckfråga. Den japanska befolkningen blir allt äldre och dyrare i drift. Men kursbytet kommer för sent.

LDP, Liberaldemokratiska partiet, som haft makten i Japan nästan hela tiden sedan 1955, går mot ett rejält bakslag menar bedömare. Pressen förutspår att de ogynnsamma vindarna kring regeringspartiet kommer att leda till politisk oreda framöver. Valresultatet tros till och med kunna bli så förödande att Abe tvingas avgå.

En anonym källa inom LDP säger till ekonomitidningen Nikkei att premiärministern kommer att stiga åt sidan om partiet får färre än 40 platser i överhuset _ opinionsundersökningarna visar att den risken är överhängande. I dag har LDP 64 platser.

Det är underhuset som väljer premiärminister men valet till överhuset ses som en viktig förtroendeomröstning för regeringen. Ett svagt val kan föra in Japan i en period av instabilitet med en svag regering utan förmåga att driva igenom förslag på samma sätt som skedde under 90-talet.

Motståndarna har fått en gyllene möjlighet att kunna stjälpa Abe.

En extra krydda i valet är tidigare peruanske presidenten Alberto Fujimoris överraskande kandidatur. Det sägs vara första gången som en före detta statschef ställer upp i val till en lagstiftande församling i ett annat land.

Fujimoris japanska ursprung gör detta möjligt. Kritikerna hävdar att han ställer upp för att slippa bli utlämnad till Peru där åtal om brott mot mänskligheten och korruption väntar. Fujimori kallar sig i kampanjen för "Den siste samurajen".

TT

Mer läsning

Annons