Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japans ledare sargad av ministerras

Annons

Japans premiärminister Shinzo Abe kämpar i motvind efter överhusvalet.

Den omedelbara följden av LDP:s förlust blev att ännu en minister avgick.

Jordbruksminister Norihiko Akagi avgick på onsdagen efter bara två månader i Abes regering. Han var den fjärde ministern som lämnade kabinettet sedan Abe blev premiärminister i september 2006.

Han anklagas för ekonomiska oegentligheter liksom föregångaren på posten, Toshikatsu Matsuoka. Denne begick självmord efter att ha trasslat till sin ekonomi.

Därmed har fyra ministrar lämnat Abes kabinett under dess korta tid vid makten.

Förlusten i valet till parlamentets överhus var mycket kännbar _ LDP förlorade 40 procent av de mandat som partiet försvarade.

Men den innebär inte något omedelbart hot mot regeringen, eftersom regeringspartiet LDP har mycket stor majoritet i det mäktigare underhuset.

Akagi tillkännagav att han erbjudit sig att avgå och att premiärministern accepterat hans avgång.

Kritiken gällde påstådda brott i samband med finansieringen av ministerns politiska karriär.

Premiärminister Shinzo Abe har vägrat att avgå till följd av valet. Det har han motiverat med att han har väljarnas stöd för sin politik.

Men opinionsmätningar visar att stödet minskar. Abe kritiseras för att ha valt oerfarna ministrar till sitt första kabinett, personer som haft tendens att halka med tungan och göra andra tabbar. Dessutom har väljarna oroats av minskad ekonomisk trygghet i form av pensioner och det tros betyda mer än de löften som Abe vann valet på förra hösten: att återupprätta Japans traditioner och omformulera dess pacifistiska författning, som påtvingades landet efter andra världskriget.

Tidningen Asahi publicerar en mätning där 47 procent av de tillfrågade ansåg att Abe bör avgå medan 40 ville att han skulle sitta kvar. Tidningen Yomiuri fann att 45 procent ville bli av med Abe medan 44 procent ville att han skulle stanna.

Men samtidigt visar en mätning av Nikkei att det inte finns någon som kan tävla med Abe som efterträdare på ledarposten för LDP.

TT

Mer läsning

Annons