Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japans ambassadör till Ludvika

Annons

Kommunledningen ser fram emot ett par intressanta och givande dagar. Inte minst kan ambassadörens sångkonster bli något alldeles extra i upplevelseväg.

Seiichiro Otsuka, som ackrediterades i Sverige i mars 2004, lär nämligen vara en hejare på att tolka verk ur den svenska visskatten.

Vid fjolårets körsbärsträdsfestival i Stockholm sjöng han verk av Bellman och vid besöket i Ludvika kommun lär det bli tillfälle för ambassadören att framföra visor av Dan Andersson.

Tvådagarsbesöket i kommunen börjar på Gammelgården vid middagstid måndagen den 9 maj. Efter att kommunen bjudit på lunch kommer de japanska gästerna att guidas runt på anläggningen, däribland gruvmuseet. Dessutom är det planerat för en och annan överraskning.

Under senare delen av eftermiddagen väntar bilresa till Fredriksberg och tanken är att man ska hinna med ett stopp vid Lekombergs utsiktsplats.

-I Säfsen har Christer Rosén (vd för Säfsen Resort) ansvaret för kvällsprogrammet. Under tisdagsförmiddagen kommer vi att ta med ambassadören till en fiskesjö i området. Efter lunch i Säfsen vänder vi åter till Ludvika och det blir besök på Högbergsskolan där gästerna får träffa elever som går på musikskolan.

Det berättar Kjell Israelsson, Ludvika, som på uppdrag av kommunala näringslivsenheten deltagit i arbetet med att förbereda och planera arrangemanget.

-Men min del i det här arbetet är liten. Det är tack vare Hans Shimizu Karlsson som vi får hit ambassadören, betonar Israelsson.

Shimizu Karlsson kommer ursprungligen från Gonäs men har bott i Tokyo i många år. Under ett antal år har han varit pådrivande i "Japanprojektet" som bland annat syftar till att locka japaner att åka till Sverige och Ludvikaområdet på semesterresor.

-Denna turistsatsning är ännu i sin linda men inför sommaren har vi förfrågningar från 20-25 japaner. Någon vill komma hit för att studera svenska, vissa lockas av att få uppleva ensamheten i den svenska naturen, säger Kjell Israelsson som hoppas att "Japanturismen" kan bli betydande på några års sikt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons