Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanparken var bara en början

Annons

För Lasse Nygård, ordförande i Vänortskommittén, var invigningen av Japanparken här om veckan bara början.

Det kommer att bli mycket mer Japan i Leksand om han få bestämma.

- Intresset för Sverige och Dalarna bara ökar i Japan och eftersom vi har ett snart 20-årigt samarbete mellan Leksand och vänorten Tobetsu så finns många goda kontakter, säger Lasse Nygård.

Flera av dessa kontakter fanns på plats när Japanparken invigdes.

- Parken tyckte de var fantastisk, men det man också talade om var hur vänliga Leksands-borna är och att man blivit så väl bemötta under sin vistelse här.

- Många butiksanställda hade lärt sig några japanska fraser och det uppskattades mycket, fortsätter Nygård.

Det är nu fyra år sedan representanter från Leksand var i Japan och det börjar bli dags för ett återbesök.

- År 2007 är det 20 år sedan Leksand och Tobetsu blev Vän-orter. Japanerna har flaggat för att de vill ha hand om jubiléet och då lär vi ju vara med.

Trots att det bara gått några dagar sedan invigningen av Japanparken så är Lasse Nygård redan i gång med arbetet att skaffa fram pengar till kommande projekt.

Redan i höst kommer Lär- centrum att ordna en snabbkurs i japanska för företagare, nästa höst hoppas man att Leksands gymnasium kan erbjuda japanska som c-språksalternativ och Japanska handelskammaren, Jethro, vill redan i höst ha en lista på vilka produkter företag i länet kan tänka sig att producera för den Japanska marknaden.

- Ett annat område som är nästan helt orört i dag är turismen. Japanerna kommer gärna hit, men då måste vi kunna ge dem information på japanska. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Lasse Nygård entusiastiskt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons