Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner tar över Alstom?

Annons

Alstom har, som NLT tidigare avslöjat, försökt att rädda koncernen genom att sälja ut lönsamma delar som industriturbindivisionen i Ludvika, Finspång och Engelska Lincoln med cirka 5 000 anställda, samt ABB Ludvikas konkurrent Alstom Transmission & Distribution, T&D.

Om inte den nye Alstomspekulanten sätter stopp för utförsäljningen så väntas en ny ägare till industriturbinerna att offentliggöras någon gång mellan påsk och slutet av maj och ABB:s nye konkurrent inom ett år.

Priset för Alstoms industriturbinverksamhet kan komma att hamna på mellan 700 och 900 miljoner euro skriver Bloomberg news vilket i så fall är betydligt bättre pris än det som Alstom väntas få för den mer lönsammaste T&D-delen och mer än vad den nye "storägaren" sagt sig vara beredd att gå in med.

Alstoms kommentarer till påståendet i den franska tidningen La Tribune, att en nederländsk affärsman vid namn Matthew Jean bjudit 2,5 euro per aktie, möttes med orden att det var tvivelaktigt och man manade aktieägarna att visa försiktighet.

Alstom bekräftade dock att de erhållit ett erbjudande från ett företag som uppges heta MJ Global Acquisition.

När nyheten kablades ut steg kursen kraftigt på Parisbörsen, till närmare 1,8 euro.

Bottenrekordet, efter att Alstoms försäljningsplaner och rekordförlust, offentliggjordes den 12 mars är 0,97 euro. I dag är Alstom helt i händerna på de banker som dikterar villkoren och lånar ut pengar till driften.

Koncernchef Patrick Krons försök att rädda Alomkoncernen genom försäljningarna är för dagen ifrågasatt.

Den franska web-tidningen Cercle Finance hävdar att bakom företaget MJ Global Acquisitione döljer sig japanska företag, troligtvis företagen Hitachi och Mitsubishi.

Mitsubishi Electric har sedan oktober i fjol ett samriskbolag med 2 700 anställda tillsammans med Toshiba inom kraftöverföringsområdet som också har HVDC-kunnande.

Hitachi och Siemens har tidigare pekats ut som de två företag som slåss om industriturbinerna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons