Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner inger hopp

Annons

I går besökte Japanska Handelskammaren, Jetro, Leksand för andra gången på sex månader.

- Vi vill gärna ha kontakt med företag här i regionen och se vad de har att erbjuda, säger mr Masao Kobayashi, vd för Jetro.

- Förhoppningsvis kan vi i framtiden ha ett utbyte med varandra. Svenskt hantverk och design är väldigt populärt i Japan just nu liksom träprodukter av olika slag.

Någon tidpunkt när ett större samarbete mellan Japan och Dalarna skulle kunna börja ville han dock inte precisera.

- Det tar sin tid. Vi är här nu och träffas.

Dagen inleddes med företagsbesök på bland annat Leksandsdörren. Ett besök som speciellt roade mr Junishiro Izaki, erfaren affärsrådgivare på Jetro.

- Maskinerna man använde var japanska. Jag har aldrig sett dem i arbete med skickliga hantverkare förr. Det såg riktigt bra ut!, berättade han entusiastiskt.

Gårdagens träff var initierad av Japanska Handelskammaren som förutom flera företagsbesök i Leksand även fick träffa politiker och företagare från Gagnef, Älvdalen, Mora, Orsa samt representanter för Stiftelsen hantverk och utbildning och Högskolan Dalarna.

Alla fick ett par minuter att marknadsföra sitt företag eller sin idé och mr Junishiro Izaki gav alla personliga råd hur de kan gå vidare i sina kontakter med Japan.

- Det är viktigt att vi i den här regionen jobbar tillsammans för att komma in på den japanska marknaden, menade Lasse Nygård, fullmäktiges ordförande i Leksand, som var värd för mötet.

- Att vi politiker hjälper och stöttar våra företag. Sedan har jag en dröm om ett större utbyte mellan länderna. Att vi i framtiden kan göra arbetsbyten mellan länderna och att japanska ska läras ut på våra skolor för ännu bättre kontakter.

Mycket av gårdagens möte handlade om affärskontakter mellan företag, men även turism fanns med på agendan.

- 100 000 japaner besöker varje år Stockholm. Tänk om bara tio procent av dem kom hit till oss!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons