Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner åker Finnmarksturen?

Annons

- En intressant tanke är att åka över till Sverige i samma veva som Finnmarksturen arrangeras. Många deltagare åker på cyklar med drev, växlar och annat som är tillverkat i Japan. Och motionsintresset är stort i Japan, säger Hans Shimizu Karlsson.

Han har på senare tid samtalat med flera japaner som visat stort intresse för att besöka Sverige och Ludvika.

- I Japan är heta källor en stor grej och en resa till Ludvika skulle kunna gå i bastubadets och naturens tecken.

43-årige Hans Shimizu Karlsson, bördig från Gonäs men boende i Tokyo sedan slutet av 80-talet, konstaterar att japaner är väldigt pigga på att åka utomlands och bekanta sig med andra kulturer.

- Oftast är det resor som genomförs i expressfart. Åker japaner till Sverige så stannar man kanske i Stockholm i ett dygn och bor på ett dyrt hotell över natten. Dagen därpå åker man vidare till Norge eller Danmark.

Han är övertygad om att många japaner skulle vilja resa i ett lugnare tempo så att man hinner se mera av ett enskilt land. Om han får ihop en grupp till en premiärresa senare i år är tanken att man ska vistas i Ludvikatrakten under någon vecka.

- Vi skulle kunna hyra en eller ett par campingbilar hos Kurts Husvagnar för rundfärderna i trakten. Under besöket kan det läggas in specialteman som till exempel geologi.

- Vi skulle kunna ta med någon lokal expert som får berätta om inlandsisen och hur den påverkat naturen, säger Shimizu Karlsson.

Under veckan i Ludvikabygden ska så mycket som möjligt dokumenteras med videoinspelningar. Antingen tänker Hans Shimizu Karlsson sköta dessa inspelningar på egen hand eller så tar han hjälp av någon lokal videofilmare.

- Hemma i Japan igen så kan jag till exempel lägga ut videosnuttar på Internet. Många japaner har tillgång till bredband.

Hans Shimizu Karlsson är inställd på att han kommer att få ta på sig huvuddelen av arbetet med denna "pionjärresa" som i framtiden kanske kan resultera i många besök av japanska turister.

Sedan slutet av 90-talet har det talats om en "Japansatsning" där den kommunala näringslivsenheten skulle dra nytta av Hans Shimizu Karlssons kunskaper och kontakter i Japan. Men ytterst lite har hänt under de här åren.

- Det skulle vara bra om jag fick draghjälp från Ludvika men det verkar som att jag måste göra det mesta själv.

- Jag vet att de i Ludvika gör sitt allra bästa men allting verkar ta så väldigt lång tid, skyndar sig Shimizu Karlsson att tillägga.

- Jag tror att det grundar sig i brist på självförtroende. Man betraktar det som något väldigt dramatiskt och orealistiskt att det skulle komma turister från Asien. Det fungerar på samma sätt i Japan.

- Japaner på landsbygden tror inte att de har något att erbjuda internationella gäster.

Hans Shimizu Karlsson framhåller att han skulle välkomna att näringsidkare i Ludvikabygden tar kontakt med honom via e-post för att diskutera idéer om hur en turistresa skulle kunna läggas upp. Adressen till honom är hans_karlsson@mac.com

- Ludvikatrakten har mycket att erbjuda. Ta bara en sådan enkel sak som bär- och svampplockning som är något otänkbart i Japan, säger han entusiastiskt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons