Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan och de svenska trähusen

Annons

I slutet av 70-talet, med intensifiering under början av 80-talet, kunde Jean Nicou, Finnbohus AB intressera japanerna om förträffligheten med svenska trähus.

Teknikerna i Mockfjärd jobbade med ritningar, urval av artiklar och specifikationer samt organiserade leveranserna. Vad som speciellt imponerade på japanerna var kvaliteten och de energisnåla husen samt sättet att bygga.

Samarbetet ledde också till att japanerna fick tillgång och insikt i svenska byggmaterial och hjälpmedel. Elementhus kunnande att svara för ett nyckelfärdigt hus kom väl till pass. Visningsbyn på Hokkaido uppfördes i huvudsak av bygglag från Elementhus.

Som jag kände det hade japanerna allt att lära och gjorde det också. Mycket stor öppenhet visades från svenskt håll.

Ägarbyten kom att försena och försvåra satsningen och Tomoku Hus AB tog sedan över. Om detta skede är min kännedom låg. Resultatet blev gott och det finns all anledning till att önska fortsatt framgång för Tomoku Hus. Leksands kommun ska också ha beröm för stöd som också lett till positiva bieffekter för andra företag.

Men, att för den skull inte se ursprunget är inte godtagbart och kanske inte heller helt korrekt affärsmässigt.

Jag tror att skulle inte Nicou tagit initiativet, delfinansierat och så entusiastiskt drivit på skulle det nog inte blivit någon japanskägd husfabrik i Insjön eller i Sverige. Å andra sidan, utan japanskt kapital och effektivitet hade det kanske inte blivit den starka positiva utveckling som vi nu ser.

Inge Gunnarsson,

Leksand

Mer läsning

Annons