Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan+Leksand=sant

Annons

Det var för 17 år sedan Leksand och japanska Tobetsu inledde vänortsutbytet. Vänskapsband som stärktes ytterligare i samband med invigningen av parken den 7 augusti.

Bo Pettersson har fått signaler att den japanska ambassadören med sällskap var fullt nöjda med både park och evenemang. Han sänder en tacksamhetens tanke till Leksandsborna som visar stort intresse för vänortsutbytet. Utan Leksandsbornas stöd hade det inte gått.

- Man är nyfiken. Leksingen är nyfiken i grunden.

Något att bygga vidare på, tycker kommunalrådet, och hoppas på att Japankontakterna kommer att gynna det lokala näringslivet än mer i framtiden. Med en Japanpark i Leksand ökar chansen att locka än fler japaner till bygden. Kanske åtminstone någon procent av alla de 100 000 japaner som årligen besöker Stockholm.

Dryga miljonen kronor kostade Japanparken, och själva Japandagen var budgeterad till 60 000 kronor.

Väl använda pengar, tycker Bo Pettersson. Han kan mycket väl tänka sig att bygga ut parken och verksamheten ytterligare. Allt för att locka japanerna till Leksand. Han är övertygad om att hålla fast vid Japan och Tobetsu. Fruktbara kontakter som i framtiden även kan fungera som en länk mot Kina.

Japanparken har satt stora spår hos japanerna, intygar Pettersson, som efter detta tror på en ännu större Japanfixering på Siljansområdet. Redan på måndag finns representanter från japanska handelskammaren i Siljansområdet för att leta produkter som senare ska lanseras i hemlandet vid mässor och andra evenemang.

Nästa år åker några Leksandsungdomar över till Tobetsu i vänskaps- och studiesyfte och om tre år firas det 20-åriga vänortsutbytet. Ett firande som äger rum i Japan. Bo Pettersson medger att Japanresorna tillhör de dyrare inslagen i vänortsutbytet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons