Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan imponerad av skogen i Stensbo

Annons

- Va, finns det både varg och björn i dessa skogar!

Japanen Elsaku Kurokawa från Nagahama i sydvästra delen av Japan gjorde stora ögon när han under tisdagen besökte de stora skogsvidderna ovanför Stensbo norr om Ludvika.

- Jag är här med vår virkesexportör i Sverige för att se hur vårt virke växer innan det kommer till Japan, berättade Kurokawa.

Orsaken till hans besök hos skogsbolaget Weda skog AB är att hans far driver ett stort företag i Nagahama. Tillverkningen i företaget är helt och hållet byggprodukter i trä från Dalarna.

- En tredjedel av vår export går till Japan så självklart har vi ett stort intresse i det landet, berättar säljaren Germund Wahlbäck, vid Weda skog i Avesta.

Granskogen i dessa trakter får högsta beröm av såväl köpare som säljare.

- Skogen är fantastisk här i området. Kanske den bästa i hela landet. Den växer i rätt latitud och klimatet passar perfekt för att få den rätta hårdheten.

- Dessutom är det mycket skötsamma skogsägare som röjer och avverkar vid rätt tidpunkter, berömmer Wahlbäck.

Herr Kurokawa är mycket nöjd med vad han får se i skogarna runt Stensbo.

- Det ser mycket bra ut. Visst finns det gran även i Japan men den är inte lika bra och dessutom kostar den mångdubbelt mer än här i Sverige.

- Det är första gången som jag är i Sverige. Ett mycket fint och rent land med trevliga människor och en fantastisk natur. Det kommer jag att ta med mig i minnet när jag åker hem.

Det behöver väl knappast tillläggas att Elsaku lät kameran gå varm under sitt besök i Stensbo!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons