Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jante härskar i Älvdalen

Annons

De flesta i Älvdalen vill inte lyfta blicken från marken där de står. Det är inte svårt att förstå varför valdeltagandet i Älvdalen ligger bland de lägsta i landet. Det är inte heller svårt att förstå varför junilistan gått så bra i kommunen.

"Så har vi aldrig gjort förut."

"Det dög till mina föräldrar, så det duger åt mig."

"Varför ska vi ha någon utveckling i Älvdalen, allt nytt är sämre än det som varit."

Ingen vattenkraftsutbyggnad. Ingen vindkraftsutbyggnad. Ingen kärnkraftsutbyggnad.

Listan på det som inte ska göras kan bli lång.

Älvdalingen vill bo i sin fäbodstuga och leva på jakt och fiske, elda med ved och bära vatten från kallkällor.

Inkomsterna från turismen är bra bara vi slapp turisterna som går i våra marker, simmar i våra vatten och åker skidor och skoter på vår snö.

Älvdalingen vill behålla dialekten som språk och vill att alla som flyttar till orten ska lära sig språket. Älvdalingen vägrar även att ha vägnamnen på vårt officiella språk (svenska).

Ulum Dalska har inte förstått att väg/gatunamnen är till för att räddningstjänst, polis och ambulans lättare ska hitta fram. Vem tar på sig skulden då en turist försöker bokstavera ett namn på en vägskylt och blir missförstådd?

Att Hagström lyckades med dragspelsfabriken och förstärkarbygget samt elgitarrerna måste vara ett undantag från regeln. Snarare söker älvdalingen avveckling/inveckling i stället för utveckling.

Sätt gärdesgården vid rastplats Spjutmo och sätt ingen grind, så att det blir så svårt som möjligt att ta sig till/från Älvdalen.

Frustrerad

återvändare

Mer läsning

Annons