Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne tar första steget mot ett friår

Annons

Det berättar Sörviksbon Janne Svensson, en av de många Västerbergslagsbor som ligger inne med en ansökan om friår. Till vardags arbetar han som lärare vid Håksbergs skola. Han trivs bra med sitt jobb men känner samtidigt att han vill stanna upp mitt i livet för att förverkliga sin stora dröm, att få ägna sig åt sina fritidsintressen på heltid.

- Jag vill göra det här för djuren och de människor som håller på med jakt och fiske, förklarar Svensson när vi träffar honom på skolgården.

Det är med spänning som han ser fram mot att hans ansökan ska beviljas. Han tror inte att det ska bli svårt för arbetsgivaren, social- och utbildningsförvaltningen, att hitta en lämplig ersättare.

- Det finns ju en del utbildat folk som inte har lyckats få jobb. Nu får någon av dessa människor möjlighet att få arbeta under ett helt läsår i stället för mig.

Svensson har många uppslag som väntar. Bland annat har han goda idéer om hur eftersök av skadat vilt ska organiseras för att fungera på bästa sätt. Svensson har över huvudtaget en stark känsla för naturen och miljön och är en aktiv kraft när det gäller att leda studiecirklar med fokus på hans ämnesområden.

- Kärnan för mig är att kunna åka runt och hålla föredrag om jakt och eftersök.

Under den långa ledigheten räknar Svensson också med att hinna jobba mycket inom miljöområdet, något som även blir till stor nytta när han senare återgår i tjänst på skolan.

- Miljön är ju min del här på skolan, berättar han.

- Även inom skolan finns ju ett behov av att utveckla verksamheten när det gäller natur och miljö men det kräver att man har tid. Nu ser jag en möjlighet att ta tag i det här på allvar.

Friår innebär, som tidningen tidigare påtalat, ett visst ekonomiskt avbräck. Man får 85 procent av respektive a-kasseersättning.

- Det ser jag inte som något större problem. Jag är beredd att sänka nivån på min standard under ett läsår. Det ska gå bra, slutar Svensson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons