Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne och Johan driver med kändisarna

Annons

Det började med att Johannes Finnlaugsson och Janne Kindgren studerade tillsammans på Media- och kommunikationsvetenskapskursen på Högskolan Dalarna. Johannes kommer från Lund och Janne från Linköping.

Båda var intresserade av humor, och snart väcktes idén på att skapa en hemsida.

Sedan dess har två år gått, och sajten är i dag väl utbyggd med nyhetsparodier, krönikor och ett diskussionsforum. Det är oftast kvällspressen och skvallerjournalistiken som får klä skott för Boyaheds giftigheter.

På en nystartad del av sidan avslöjas de kändisar media skriver om med maskerad bild och under fingerade benämningar som "Svensktoppsstjärna" eller "elitidrottare".

- Skvallerjournalistiken är så otroligt dålig. Man säger sig hålla en pressetik och värna om integriteten. Samtidigt är hela poängen med artiklarna att man ska gissa vem det är de skriver om. Vi klär av dem, förklarar Janne.

Sidan där personerna bakom rubrikerna avslöjas är också ett trick för att få fler besökare. När Janne och Johannes avslöjade namnen bakom en rånarliga bestående av sportstjärnor fick man 35 000 besök på en dag.

Namnen fick de tag på genom att ringa rätten, genom internetforum och sökningar i gamla artiklar.

Riksmedia har flera gånger uppmärksammat Falusidan. Förra året skrev Boyahed-killarna i en artikel om vem som skulle vinna det årets upplaga av Expedition Robinson.

- För att se hur kvällspressen utövade källkritik och hur lätt man kunde påverka vad som trycktes hittade vi helt enkelt på vem som skulle vinna. Expressen hakade på direkt och skrev om det hela - trots att det var en bluff rakt igenom, konstaterar Janne.

Den del av sidan som fått mest täckning är den årliga listan över Sveriges 69 osexigaste. Listan är ett svar på herrtidningarnas korande av de sexigaste damerna och driver friskt med halvkändisar. Bland de personer som nämns finns Linda Rosing, Bert Karlsson och naken-Janne. Lasse Anrell, som kom på 61:a plats 2003, skrev om det hela på baksidan av Aftonbladets sportbilaga. Vilka som besöker boyahed.com varierar men den vanligaste besökaren är enligt killarna en man i åldern 15-25 år. Allt från chefredaktörer till vissångare har omnämnt sidan som en favorit. Detta trots att humorn ibland blir ganska kontroversiell.

- Det finns få saker man inte kan skämta om. Men vi är ironiska och sarkastiska nästan hela tiden, och den som inte förstår det har missupffattat allting, säger Janne som dock ibland tyckt att vissa pikar blivit för spydiga.

Om Johannes och Janne får formulera ett mål med sidan blir det att få in mer humor i samhället.

- Den typ av humor vi står för saknas i Sverige i dag. I USA finns en helt annan kultur, med serier som Simpsons och South Park.

Och framtiden då? De båda har redan skrivit manus för TV3:s humorsatsning Godafton Sverige.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons