Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janlöv prisades på hembygdsgården

Annons

Nationaldagsfirandet på Norrbärke hembygdsgård blev en fin-stämd folkfest med en verklig bärkeprofil i centrum.

Jägmästare Carl-Eric Janlöv från Björsjö tilldelades årets kulturpris.

Han möttes av smattrande applåder när han stegade fram till Bellmansgårdens trappa och fick ta emot kommunens kulturpris av fritidsnämndens Ulla Andersson och Anna Falkengren.

Bakom varje framgångsrik man står vanligtvis en kvinna varför även makan Tora fick vandra över gårdstunet och låta sig blomsterhyllas.

Janlövs insatser när det gäller att dokumentera bygden, i synnerhet den kring Malingsbo, Kloten och Björsjö, är allmänt känt och kulturnämnden behövde aldrig tveka i sitt val när Janlövs kandidatur blev aktuell.

Det var en märkbart rörd Carl Eric Janlöv som tog emot Smedjebackens Manskörs och Staffan Carlsons sångarhyllning.

De sistnämnda stod tillsammans med Blandade kören, under ledning av Erik Svensson, och elever från Västerbergslagens Dans- och Musikskola, med John Andersson och Niklas Vikersjö som ledare, för den mycket generösa sång- och musikprogrammet vid högtiden. De yngsta nationaldagsbesökarna kunde låta sig roas av trollkarlen Viberto och de besökare som besitter ett intresse för gammal kultur kunde ta tillfället i akt att titta på hembygdsgårdens samlingar.

Årets högtidstalare var Norrbärkes kyrkoherde Leif Wiking.

I praktiskt taget alla avseenden blev nationaldagsfirandet i Smedjebacken en lyckad tillställning, med god tillslutning i fanborgen som gick från kyrkan till hembygdsgårdens festligheter, men visst var det väl en och annan deltagare som kände sig en smula snopen när inte en enda av de 19 nya svenskar, som skulle hälsas officiellt välkomna till Sverige och Smedjebacken, infann sig.

Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Norrlén fick i alla fall med sig publiken i en applåd för de nyinflyttade.

Efter att ha tittat på förteckningen noterade han belåtet det positiva i att det i samtliga fall tycks ha rört sig om unga barn-familjer.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons