Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Olov Schröder håller högtidstal

Annons

-Jag kontaktade Schröder efter att ha läst i tidningen att han genomfört en resa till Nepal för att överlämna en ambulans. Jag tror också att han är en intressant högtidstalare med tanke på att han skrivit en bok om Ludvika Ulrika kyrka och att han är bördig från Grängesberg, säger Håkan Henriksson, kyrkoherde i Grangärde.

Hembygdshögtiden genomförs som vanligt på midsommardagen, som i år infaller den 25 juni.

- Enligt tradition hålls högtidstalet från predikstolen. Jag hoppas att Schröder bland annat berättar om sin uppväxt i Grängesberg och filosoferar över vad han lärt sig under livets gång, förklarar kyrkoherden.

Henriksson leder gudtjänsten men själva predikan ansvarar kyrkoherden i Ludvika för.

- Jag har arbetat som kyrkoherde i Ludvika sedan hösten 2 000 och det här blir första gången jag predikar i Grangärde. Det ska bli väldigt spännande, inte minst med tanke på att min farmors far var från Grangärde, säger en förväntansfull Kajsa-Britta Frogner.

Arrangemanget i kyrkan kommer att innehålla ännu mera "frognerskt". Kajsa-Brittas dotter Katarina Frogner Kockum är nämligen anlitad som solosångerska.

- Hon är 26 år och har nu börjat utbilda sig till operasångerska. Utbildningen sker på Kungliga musikaliska akademien i Stockholm och vid besöket i Grangärde ackompanjeras hon av Olov Olofsson som är professor vid akademien.

- Olovsson kommer att sitta vid den fantastiska flygeln som de har i Grangärde, upplyser Kajsa-Britta Frogner.

Dessutom medverkar Wallmans spelmän från Saxdalen och givetvis Grangärde kyrkokör under ledning av Susanne Bågenfelt.

Efter gudstjänst och högtidstal tar medlemmar i Ludvika Folkdanslag över. Ute på kyrkvallen bjuder de på dansuppvisning.

- Publikmässigt är detta vårt största arrangemang under året. Det brukar komma cirka 600 personer vilket kan jämföras med vanligen 300 -350 personer vid julottan och kanske som mest 400 i samband med Musik i sommarkväll, uppger Håkan Henriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons