Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Lif - doktor i filosofi

Annons

Jan Lif är född och uppväxt i Svärdsjö, har gått på Svärdsjöskolan och Haraldsbogymnasiet. 1993 började han läsa praktisk filosofi i Uppsala för att 1996 söka sig till Göteborg där han antogs som doktorand 1997.

I sin doktorsavhandling "Can a consequentialist be a real friend? (Who cares?)" diskuterar han utifrån en nutida internationell debatt huruvida en konsekvensetiker kan vara en riktig vän. Denna fråga, som förts inom filosofin, har setts som väsentlig då den ansetts kunna bevisa konsekventialismen som sann eller falsk.

I uppsatsen kommer Jan fram till att en konsekventialist kan vara en äkta vän, men att detta varken bevisar konsekventialismen som sann eller falsk och att frågans svar därigenom saknar värde för moralfilosofin. Detta beror på att själva debatten, så som den förts, grundat sig på en viss uppfattning om moralfilosofi vilken inte kan omfatta de moralvärden som vänskap inbegriper. Däremot kan man genom en kritisk analys härstammandes från nutida feministisk etik finna begränsningar och därigenom även möjliga nya vägar för moralfilosofin.

Jan är bosatt i Göteborg och arbetar på uppdrag av Skolverket som lektor i en kurs i jämställdhetsfrågor för lärare på grundskole- och gymnasienivå. Förutom sina filosofiska alster har Jan tidigare även hunnit göra skönlitterär debut med boken S.H.A.

KOBS

Mer läsning

Annons