Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Erikes gamla kvarn fascinerade

Annons

Kvarndagen vid Jan Erikes kvarn har blivit en tradition där det malda mjölet bakas till kvarnkakor och musiken står i centrum. I år var det riksspelmannen Wille Toors från Malung som satte tonen.

- Det är imponerande att se så mycket folk mitt ute i skogen, säger Monika Single från Tyskland, som lockats av att få se kvarnen i drift.

Ett hundratal besökare hade kommit för att se Jan Erikes kvarn i arbete under lördagen och lyssna till Wille Toors tillsammans med spelmännen Leo Sydborn, Joel Bremer och Hans Franzén på bas.

- Underhållningen och kvarnen har blivit lika viktiga skäl till att folk kommer hit, säger Jörgen Steffanson.

Monika och Frank Single från Ulm i Tyskland är på semester i Tyngsjö med sina fyra barn och de hade främst lockats av att få se kvarnen från 1838 i drift.

- Vi är väldigt intresserade av svenska kvarnar. Vi har själva en kvarn från 1857 hemma i Tyskland. Den är inte alls som den här, den är inte byggd för att mala mjöl, säger Frank Single.

Mjölnaren var för dagen Lars Albinsson och hans mål var att 50 kilo råg skulle ha förvandlats till mjöl innan dagen var slut.

- Bara det finns vatten i bäcken så är det inga problem. Men det tar sin tid. Det är som det var förr, då var det tiden som arbetade, säger Lars Albinsson.

Frank och Monika Single var lika imponerade av att så många människor kommit till den avlägsna kvarnplatsen som av att den gamla kvarnen fungerade.

- Jag är väldigt fascinerad av gammal teknik, säger Frank Single.

- Jag arbetar med informationsteknologi och där ändras allting väldigt fort. Nästan alla har glömt hur det var förr. Det här är en del av våra rötter och det är viktigt att barnen får ta del av det, säger Frank Single.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons