Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Eivinsson gillar att jobba lokalt

Annons

Jan Eivinsson föddes i Västerås, men växte upp i Mora. Där bor förresten föräldrarna fortfarande kvar.

Han utbildade sig till civilekonom och började sin yrkeskarriär i småföretagarbranschen, bland annat som vd-assistent i Sporrong i Norrtälje. Han startade Svenska medaljgillet i Eskilstuna, blev vd i Låsbolaget och Sverigechef för ett byggbolag innan han blev vd för Skistar i Sälen.

- Utförsåkning har alltid intresserat mig. Barnen åkte utför hemma i Eskilstuna.

1988 utsågs han till vd för Sparbanken Dalarna. Han blev kvar på den posten i 16 år. Mycket hände under den tiden.

- Bitvis var det tufft. Vi genomförde ett stort sparpaket. Det var enda chansen om vi skulle överleva.

- Den stora fusionen vi genomförde och när vi började ta betalt för en del av våra tjänster, var jobbiga perioder.

- Men det gäller att ha fingertoppskänsla och slå vakt om olika företagskulturer. Jag tycker vi klarade det bra. I fjol slutade han som vd. I dag jobbar han halvtid med Sparbanksstiftelsen. Han sitter i ett hörnrum i bankhuset i Falun.

- Ett kul jobb. Stiftelsen sysslar med att äga och förvalta aktier, upprätthålla bankens idéer och förankring och främja regional utveckling. Just nu tittar jag på ett antal ansökningar om ekonomiska medel. Vi delar ut runt 15 miljoner.

Jan Eivinsson gillar att jobba lokalt. Dalarna betyder mycket för honom. I Falun engagerar han sig starkt på olika områden.

Han är ordförande i Välkommen till Falun, som har frisk vind i seglen. Han sitter också med i Kopparberget, som starkt bidragit till att Falun hamnat på världskartan.

Han gillar utmaningar. Under en period var han ordförande i alpina kommittén i Svenska skidförbundet - och fick vara med i början av Pernilla Wiberg-epoken.

Svenska skidspelen i Falun vill han slå vakt om.

- Vi ska naturligtvis ha en världscuptävling nästa år - även om det blir på en vardag. Locka dit sponsorer och företag och se till att alla skolor i Falun och grannkommunerna får ledigt för att gå på Lugnet.

- Skidspelen ska utvecklas. The battle ska vi säkra, det är ett otroligt fint arrangemang. Se till så att vi klarar SS-ekonomin och få alla människor att förstå att världscupen på skidor är status. Sedan satsar vi på en VM-ansökan, säger Eivinsson.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons