Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Bertil - en utvecklare

Annons

Det är många projekt och idéer både med och utan EU-stöd, som han dragit i gång

För när någon bett om hjälp så har han ställt upp. Som den gången när det bondeägda slakteriet lades ner i Borlänge och slaktdjuren skulle köras till Uppsala. Då var det sju lantbrukare som fick hjälp. Det var början till Siljanschark. I dag ett välbekant företag som slaktar djur och tillverkar charkprodukter med bönder och anställda som ägare.

Redan 1984 var han med och startade Dalagrönt en förening för köksväxtodlare. Under ett par år var han också ordförande.

Inte för att han ägt en ko men när fäbodbrukarna behövde hjälp ställde han upp. Under några år var han också ordförande i länets fäbodbrukareförening. I början av 1970-talet var han med och ryckte upp JUF-verksamheten i Dalarna och införde de moderna plöjningstävlingarna. Under några år var han också med i dess förbundsstyrelse.

Timmerhustillverkarna behövde också hans hjälp. I dag finns Svenska timmerhus en organisation med ett 70-tal kommuner och företag som medlemmar. I länsstyrelsens ladprojekt räddades 300- 400 lador från Norska gränsen ner till Rättvik. Och i Rättvik drev han projektet Öppna landskap med inhyrda betande djur och uppröjning. Under åren i kommunens tjänst byggdes också Närvikshallen och det blev en eftergymnasial utbildning tillsammans med föreningen Svenska timmerhus.

Jan-Bertil Norlings studier började med nio år i den då nya enhetsskolan. Jordbruket fick han kontakt med som sommarbarn i Aspeboda.

Där fick han lära sig köra häst i skogen och allt som har med lantbruk att göra.

Och det intresset höll i sig. Han fortsatte med studier på skogs- och lantmannaskolan i Rättvik. Efter värnplikten fortsatte han med utbildning på både kadetttskola och försvarets läroverk innan han så småningom mönstrades ut ur rullorna som värnpliktig fänrik.

Efter den militära utbildningen fortsatte det med olika studier och arbeten i Uppsala.

På Sveriges lantbruksuniversitet var han med om fältförsök som banade vägen för dagens plöjningsfria odlingar med utveckling av jordbearbetnings- och såmaskiner. Efter några år på Ultuna var det dags för lantmästarutbildning på Alnarp, lärartjänst på Nordvik följt av 20 år som lärare och förvaltare på Vassbo lantbruksskola.

I Aspeboda hade han uppdrag som kyrkvärd och som ordförande i fiskevårdsföreningen.

1991 bytte han till jobbet som landsbygdsutvecklare, anställd av hushållningssällskapet. Rättvik, Mora, Älvdalen, Orsa och Leksands kommuner utnyttjade hans initiativkraft.

1996 gick han över i kommunal tjänst. Först som näringslivsutvecklare och sedan som näringslivschef i Rättvik. Det jobbet slutade han i november. Nu laddar han batterierna. Och finns det fler som behöver hjälp med att utveckla landsbygden så kan han nog hjälpa till med det också.

Den 22 februari klockan 14-17 håller Jan-Bertil Norlings tre döttrar öppet hus i Vikarby bystuga för att fira högtidsdagen. Släkt och vänner är varmt välkomna.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons