Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtin kritiserar s-storstadspolitik

Annons

Om socialdemokraterna ska vinna nästa val måste partiet skaffa sig en Stockholmspolitik värd namnet.

Det anser oppositionsborgarrådet i Stockholm Carin Jämtin (s), som dömer ut den nuvarande politiken.

Ingenstans tappade socialdemokraterna så mycket i valet 2006 som i Stockholmsregionen. Tar man bort väljarna där, så hade socialdemokraterna vunnit valet.

Stockholm är socialdemokratins största risk inför valet, konstaterar Carin Jämtin i en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen. Men också största möjlighet, om partiet skaffar sig en bättre politik.

I dag saknar partiet en bostadspolitik för Stockholmsregionen, enligt Jämtin. Skolpolitiken är därtill otydlig. Hon anser också att det inte räcker med att peka finger mot den borgerliga regeringens försämringar av a-kassan. Redan innan försämringarna gjordes var det 15 procent av LO:s medlemmar, 45 procent av TCO:s och 63 procent av Sacos medlemmar som inte fick 80 procent i a-kassa, när de blev arbetslösa.

Redan före försämringarna av a-kassan betydde arbetslöshet för många stockholmare att de riskerade hus och hem, konstaterar Jämtin. Tjänstemännen i regionen är dubbelt så oroliga för att förlora jobbet som i landet i övrigt, framhåller hon.

Och förutom efterlysningen av en bättre Stockholmspolitik, är Jämtins budskap just att förståelsen bland partifolket ute i landet för huvudstadens speciella problem måste bli bättre. Den klassiska motsättningen som funnits i partiet mellan stad och land måste överbryggas.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog håller med, men tror inte att den motsättningen är så stark längre.

Att partiet förlorade i Stockholm beror på att s-politikerna där var totalt tondöva, anser hon.

TT

Mer läsning

Annons