Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämten som blev mas

Annons

Curt började jobba redan i tidiga tonåren. Så fort han slutat den sjuåriga folkskolan blev det arbete i ett stenbrott i några år. Sedan fick han följa med en farbroder och lära sig till elektriker.

Men det visade sig inte vara bara positivt. Som elektriker kom han så småningom till Storuman. Och en vinterdag när termometern pekade på minus 52 grader gick en transformator åt skogen. Allt blev strömlöst.

- Jag var tvungen att ge mig i kast med att byta transformatorn i kylan, minns Curt. Det var fruktansvärt kallt, och jag förfrös fingrarna. Jag har fortfarande problem med fingertopparna efter den förfrysningen.

Curt fick bråttom att lämna Storuman - och elektrikeryrket. Han fick jobb på ett hotell i Undersåker i stället - som färdledare.

- En härlig tid. Tänk att få åka skidor hela dagarna - och få betalt för det.

1959 började Curt på folkhögskolan i Härnösand. Tanken var att skaffa sig kompetens för att kunna söka till polisutbildning. Och där träffade han Viola.

- Vi förlovade oss, och jag sökte polisutbildning både med placering i Jönköping och i Falun. Jag kom in i Jönköping, men fick över huvud taget inte svar från Falun. Och det var ju till Falun jag ville - där Viola bodde...

Helt sonika följde han med Viola till Falun. Och så knallade han upp till landsfogden i Falun.

Det blev napp direkt. Bara någon dag senare, 1 juli 1961, fick han börja att praktisera med en utbildad polis.

- Det blev en sexmånaders praktik, säger Curt. Sedan fick jag börja på polisskolan i Göteborg - med full lön.

Ett år senare var utbildningen klar och Curt fick tjänst i Bjursås. Under åren har det sedan blivit Haraldsbo, Falun och Svärdsjö.

- Mest spännande var det nog en gång när vi jagade en inbrottstjuv på ett företag i Falun, minns Curt. Vi var övertygade om att han fanns kvar i lokalerna - men kunde inte hitta honom. Men så vände vi på en tunna som stod där - och där låg han gömd...

Curt har i många år varit engagerad i Svärdsjö Missionsförsamling. Han har faktiskt varit ordförande ända sedan 1978.

1987 fick Curt erbjudande om att tillsammans med hustrun Viola ta över Svärdsjö begravningsbyrå - och de tackade ja.

I nio år drev de sedan begravningsbyrån, innan det blev dags för pension.

Ett tag var Curt också engagerad som ersättare i landstinget.

Han var också med och bildade Svärdsjö Intresseförening, och var de första fyra åren deras ordförande.

- Det var 1989 till 1993, berättar Curt.

Bland annat var han en av initiativtagarna till att föreningen började utse årets Svärdsjöbo. Karl-Erik "Keken" Karlsson och Lasse Berghagen blev de två som fick de första årens utmärkelser. Den utmärkelse som Curt Gräftevall nu själv fått.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons