Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet inget för idrotten

Annons

Riksidrottsförbundet och 17 specialidrottsförbund struntar i lagens krav på jämställdhetsplaner, visar en granskning av jämställdhetsombudsmannen (Jämo).

I mars begärde Jämo Claes Borgström in jämställdhetsplaner från arbetsgivare inom idrottsrörelsen. Genom mediernas rapportering, forskning och egen dokumentering var hans uppfattning att flickor och kvinnor ofta har sämre villkor för sitt idrottande än pojkar och män.

Enligt honom finns ett direkt samband mellan könsfördelningen på förbundens kanslier och jämställdheten i verksamheten. Lagen stadgar att jämställdhetsplanen ska utgå från en kartläggning av kvinnors och mäns villkor på arbetsplatsen.

Nu är granskningen av Riksidrottsförbundet och 17 specialidrottsförbund klar. Resultat: Ingen av dessa arbetsgivare har en jämställdhetsplan som lever upp till lagens krav.

"Visserligen har 16 av de 18 förbunden kunnat redovisa jämställdhetsplaner utan att begära anstånd och det är förstås positivt. Men tyvärr är de flesta planerna så allmänt hållna att de väcker fler frågor än de besvarar", skriver Jämos utredare Kristina Heyman i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsplanerna visar till exempel inte om arbetsgivaren kartlagt arbetsplatsen ur ett könsperspektiv. Ofta saknas utvärderingsbara mål och konkreta åtgärder. Bara en av de 18 arbetsgivarna hade gjort en lönekartläggning.

Det råder också stora brister när det gäller kravet att förebygga och förhindra sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön, liksom kravet att sträva efter jämn könsfördelning bland de anställda.

TT har tidigare redovisat att andelen förtroendevalda kvinnor inom fotbollens förbund och distrikt endast uppgår till 14,9 procent.

Senast den 15 augusti ska arbetsgivarna ha kompletterat sina jämställdhetsplaner.

De flesta granskade förbund är små arbetsgivare med 10_20 anställda. Störst är Svenska Fotbollförbundet med 140 anställda.

TT

Mer läsning

Annons