Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämlikhet håller än

Annons

Fackens dag är dagen då facken välkomnar till en festlig familjedag för gammal och ung. LO:s nyvalde distriktsordförande, K-G Hammarberg fick öppna tillställningen.

- Vi har funderat på att växla arrangemanget mellan norra och södra Dalarna vartannat år, nästa år tänker vi ha Fackens dag i Siljanstrakten, säger han.

Sida vid sida står EMU-förespråkare och EMU-motståndare. Exempelvis Handels som säger nej och Metall som säger ja.

Opinionsmätningar visar att nej-sidan för närvarande väger över.

- Jag tror att opinionen kommer att svänga framöver, det är viktigt för oss att få ut information om fördelen i att gå med i EMU, säger riksdagsledamoten Per-Erik Granström.

Kommunals medlemmar som strejkar för högre lön har sitt tält sida vid sida med Handels, som via sin ordförande i Stockholm mitt under pågående konflikt, gett uttryck för att Kommunal kräver för hög lönehöjning.

Men stödet för Kommunals krav är starkt:

- På fyra dygn fick vi ihop 4 500 namnunderskrifter på Falu lasarett, säger Mona Söderkvist, Kommunal i Falun.

- Vi måste kunna leva med ja och nej och ha tilliten till att folk skaffar sig en egen uppfattning. Det viktiga är att tonen är ödmjuk och att vi respekterar varandras åsikter, sa Peter Hultqvist.

I sitt tal manade han parterna i den pågående konflikten att jobba fram en snabb lösning:

- Inget nytt kommer fram av att fortsätta vecka in och vecka ut. Det är klart att låglönegrupperna måste få upp sina löner, vi måste säkerställa att folk vill söka sig till branschen också i framtiden.

Hultqvist ser det som en självklarhet att socialdemokraterna ska genomdriva sina vallöften innan mandatperiodens slut.

- Ytterligare 6 000 personer till förskolorna, höjd sjuk- och föräldraförsäkring ska inte vara svårt att få en uppslutning kring, säger han.

LO distriktet genomför nu en satsning på att få unga intresserade av fackliga frågor. Anci Larsson, Kommunal i Hedemora, är projektanställd i två år framöver för detta arbete.

Hon delade ut första priset i LO-distriktets tävling Vi i nian, en tävling där eleverna ska svara på tio allmäna frågor om samhället. Priset gick till klass 9D vid Klockarskolan i Säter, som inte bara blev lokala segrare utan också bäst i länet. 3 000 kronor fick klassen ta emot för segern i den lokala tävlingen och ytterligare 6 000 kronor för distriktssegern:

- Det var lättförtjänta pengar, säger Marcus Jans i 9D.

Det bjöds på en rad olika aktiviteter under dagen, rödingsfiske, korvgrillning, klättervägg och hoppborg var några av dem.

För den musikaliska underhållningen stod Hedemora-Långshyttebandet Ted Marwin, bestående av Kristofer Gossas, Per Kindblom, Malin Stagenmark, Therese Kristofferson och Daniel Westman.

ABF-kören gjorde också ett starkt framträdande.

Gruv 2:an, Ulf Bäcker och Stefan Bäcker, spelade och sjöng under pauserna.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons