Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktpoliser har utbildats

Annons

Det är första gången som "jaktpoliser" utbildas i Malung och de kommer nu att arbeta under hela året på Västras jaktmarker.

Anledningen till att det blev en utbildning av jaktpoliser är att det i vintras uppdagades att några tyska gästjägare jagade fågel utan att man hade de erforderliga tillstånd som krävdes.

Det visade sig dock att de tyska gästjägarna verkligen hade gjort allt för att allt skulle vara i sin ordning men den som hade ordnat jakten för dem hade inte gjort på rätt sätt. Därför utmynnade den polisutredning som inleddes inte i något åtal eftersom de tyska gästjägarna hade handlat enligt de besked man fått.

- Det är dock upprinnelsen till att Västra startade den här utbildningen. Vi har varit samlade under sju kvälllar tre timmar per kväll där vi bland annat gått igenom regler och lagar och en del annat. Samtliga deltagare har nu klarat proven och nu är det länsstyrelsen som ska ge dem ett förordnande, säger Stig Gärtner.

Ett förordnande som "jaktpolis" innebär att man kommer att ha ungefär samma rättigheter som en ordningsvakt. En jaktpolis kan begära att få se licenser och jakträttsbevis och om man inte har dessa har man rätt att ta vapnen och sedan lämna in dem hos polisen.

Då har jägaren en vecka på sig att visa att han har rätt att jaga och att han har de jaktkort som krävs, och genom att styrka detta får jägaren tillbaka vapnet.

De jaktpoliser som nu utbildats inom Malungs Västra är också de första som man utbildat i kommunen. Men det finns liknande "jaktpoliser" på en del andra håll i Dalarna.

Jaktpoliserna kommer enbart att arbeta inom Malungs Västras marker men enligt uppgift så är det fler jaktområden i Malungs kommun som tycker det här verkar mycket intressant, och man har funderingar på att starta en liknade utbildning. Men hittills är det bara Malungs Västra som har utbildade jaktpoliser.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons