Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktlag fällde 18-taggare i Löten

Annons

En 18-taggare som fälldes av Kallbergslaget i Löten är den största fällda älgen under älgjakten i Lima-Malung, i alla fall av de som rapporterats till tidningen.

- Jag fick ett fint skotthåll på den stora tjuren, avståndet var cirka 100 meter och den stod stilla, så det behövdes bara ett skott, säger norrmannen Cato Sätre från Nybergsund som fällde 18-taggaren.

107 centimeter brett är det stora hornet som den ståtliga tjuren bar för att imponera på sin omgivning av kor och andra tjurar. Sannolikt kommer skovelhornet att klassas som en udda 18-taggare då en av taggarna är så liten att den troligen inte räknas när hornet ska poängbedömas. Roger Olsson är jaktledare i Kallbergslaget och han berättar att jakten gått bra, även om det såg trögt ut under de första dagarna.

- Det var inte dåligt med älg, men det stämde inte riktigt. Vi såg många kor med två kalvar och de sparar vi för att säkra älgtillgången på markerna framöver, säger Roger.

Jaktlaget består av 21 jägare och de har fällt elva stora älgar och fyra kalvar. Tilldelningen är 15 stora och den kvoten brukar man fylla.

Så blir det sannolikt även i höst då älgjakten kommer att fortsätta någon helg framöver för att skjuta fler kalvar och även fylla kvoten av vuxna djur.

I lördags var det dags att dela upp bytet av den ordinarie jaktveckan. Jägarna kom med sina älgar till Karelius slakteri i Lima och de åkte därifrån med varsin andel av det styckade bytet, cirka 70 kilo kött per del.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons