Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jakten var olaglig"

Annons

JO, Nils-Olof Berggren, anser att lodjursjakten strider mot lagen. Och han konstaterar att det inte är särskilt vanligt att en myndighet gör sådana fel.

Men den hårda kritiken betyder i praktiken ingenting vare sig för jakten eller för Naturvårdsverket. Det hela är överspelat, eftersom verket ändrat sig och numera bara tillåter lodjursjakt i renbetesområdet.

Det som JO prövat är Naturvårdsverkets beslut om lodjursjakt 2001. Då tyckte verket att det skulle gå för sig att skjuta 58 lodjur utanför renskötselområdet.

Bakgrunden var att lodjurstammen ökat så mycket. I bland annat Dalarna hade antalet lodjur fördubblats mellan 1994 och 2000.

Dessutom menade Naturvårdsverket att jakten var viktig för att behålla en "positiv attityd" till lodjur bland jägare och befolkning. Något som inte minst behövdes för att klara den viktiga inventeringen.

Men enligt JO har Naturvårdsverket inte något stöd i jaktlagstiftningen för sitt beslut om jakt.

Beslutet har för övrigt också fått hård kritik från EU, som anser att de svenska myndigheterna inte angett tillräckligt starka skäl för att bryta mot gällande EU-direktiv som ska skydda hotade arter som lodjur.

Anmälaren, Lars Nyblom i riksföreningen Hänsynsfull jakt, ser JO:s beslut som en seger:

- Inte bara för lodjuren utan också för demokratin, säger han.

- För mig är det viktigt att myndigheter följer stiftade lagar, och inte lyssnar mer till starka lobbygrupper än till folkviljan.

Men Naturvårsverket har det inte lätt. När beslutet om att stoppa lodjursjakten kom i vintras, blev det en ny JO-anmälan. Den här gången från en annan jägarfraktion - SSIR, Svenskt samarbetsforum i rovdjursfrågor. SSIR menade bland annat att beslutet om jaktstopp fattats på felaktiga grunder.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons