Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten skapar oro

Annons

Sedan björnjakten inleddes i mitten av augusti har flera årsungar i länet förlorat sin mödrar. Det upprör både jägare och icke-jägare, som kontaktat länsstyrelsen och krävt en skärpning av reglerna.

- Vi är allvarligt oroade över det inträffade, då flera honor med ungar sköts även förra året, säger rovdjursansvariga Lena Berg på länsstyrelsen.

Hon ska nu diskutera med polisen om en skärpning av reglerna, när det gäller att skjuta honor med ungar trots att det är förbjudet.

Resultatet riskerar bli att jägarna alltid går miste om bytet, och inte som nu ofta får tillbaka den skjutna honan efter polisutredning.

- Det skulle förhoppningsvis leda till att skyttarna blir försiktigare och tar längre tid på sig, menar Lena Berg.

Representanter för jägarkåren som hört av sig menar att en välutbildad jägare, som kan sin hund, inte behöver riskera att skjuta en hona med ungar. Men för att leva upp till den visionen krävs bättre utbildning och ökad kunskap inom jägarkåren.

- Det finns en anledning till att björnungarna följer modern och går med henne i ett och ett halvt år, säger björnforskaren Sven Brunberg vid Skandinaviska björnprojektet i Orsa.

Han menar att ungarna har möjlighet att klara sig, men naturligtvis får en dålig start i livet utan modern vid sin sida. I normala fall skulle de gå med henne i ide framöver och följa henne även en bra bit in på nästa år.

Även den stora andelen skjutna honor i förhållande tilldet totala antalet skjutna djur väcker viss oro hos länsstyrelsen. Nio av 13 skjutna björnar är nämligen honor, och man hoppas nu att så många som möjligt av de återstående fem björnarna i årets kvot blir hanar.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons