Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på fornlämningar

Annons

Bortåt 60 personer är engagerade i att kartlägga järnåldern i Järnabygden.

Många fornlämningar är kända sedan tidigare men studiecirkelns medlemmar har lyckats få fram flera nya intressanta fynd, bland annat en skafthålsyxa i sten som Ulf Rud hittade i Kvarnåker.

Alf Spett har visat på en plats med gamla liar och odlingsrösen vid Vansliden.

Då Jenny Karlsson besökte Järna i höstas kunde Stig Häärdig visa henne en järnframställningsplats i Rutån och det som troligen var resterna av en backstuga vid Trolltjärn.

Vid Marsjön har Björn Lindström, Monika Helgesson och Henry Helgesson hittat flera stockbåtar som ligger i vattnet inte långt från stranden. Jenny har nu fått de här fynden registrerade.

I onsdags fick Pers Lars besök av Jan-Olof Montelius som kommer till Järna den 4 mars för att berätta om stigar och gamla vägar. Jan-Olof har sina rötter i Uppsälje där pappan, Sigvard, växte upp.

Sigvard Montelius som var kulturgeograf var en känd kulturpersonlighet i Dalarna. Han specialiserade sig på fäbodar och järnbruk och gav bland annat ut boken Fäbodbygden i Järna socken, 1949.

Jan-Olof, som är arkeolog, arbetar på Vägverkets museum.

Men redan nu på tisdag drar studierna om järnåldern igång igen efter helguppehållet. På tisdag handlar det om musik och sång förr. Då ska Hars Åke Hermansson från Malung berätta och sjunga.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons