Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten i hetaste laget

Annons

Dimman låg mycket tät under morgontimmarna vilket fördröjde jakten flera timmar för flera av älgjaktlagen. Dessutom var det varmt, vilket inte är bra, och problemen innebar det blev betydligt färre skjutna älgar än normalt vid älgjaktstarten.

Under första drevet var det flera jaktlag som inte fick en enda älg, exempelvis Bergalaget och ett jaktlag i trakterna av Horrmund. Nysäterns jaktlag fick en älgkalv som fälldes av Hans Thors och i Brändans jaktlag sköt Tage Sjökvist en fyrataggare.

- Det var alldeles för varmt och det var jobbigt för hundarna, konstaterade Roger Haltorp och Sune Jansson i Bergas jaktlag.

De fällda älgarna forslades snabbt till slakthusen som har kylaggregat.

- När det är så här varmt gäller det att så fort som möjligt forsla ut djuren ur skogen och slakta dem, säger Bo Lindkvist i Brändans jaktlag.

Flera av jaktlagen noterade också att man sett en och annan älg, men inte lika många som man brukar vid jaktstarten. De tror att det varma vädret är orsaken.

Drygt 20 jaktlag - cirka 400 jägare - jagar den här veckan i Transtrand. Inom Transtrands Jaktvårdskrets ska det fällas upp mot 200 älgar. Men fortsätter den här värmen torde det vara mycket svårt att fylla kvoterna.

Nu hoppas älgjägarna i Transtrand att det blir några grader kallare under veckan och framför allt att man slipper den täta dimma man möttes av under jaktpremiären.

Några rapporter om björn första älgjaktdagen har inte kommit in, trots att vissa marker är björnrika.

Älgjakten fortsätter veckan ut och senare i höst brukar de jaktlag som inte skjutit fullt jaga älg under helger.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons