Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktdrömmen blev sann

Annons

Väck ej den björn som sover, säger ordspråket. Det kan vara lika farligt att väcka en björnjägare men det finns det inget ordspråk om - ännu.

Sven Gulliks i Åsen låg nämligen och sov middag i godan ro på söndagseftermiddagen.

Hans vän, Bo Rytter, var dock ute i skogen och släppte sin fyraårige jämthund Malmbos Dunder i skogarna nordost om Åsens by.

Ganska omgående blev det ståndskall i en tätning framför Bo och ganska snart fick han se att det var en mörk och fin björn som hunden hade ståndat.

- Jag såg den flera gånger, men fick inget bra skottläge, berättar Bo.

Vid 16-tiden ringde han sin kompis Sven Gulliks, som alltså låg och sov middag hemma i lugn och ro. Bo bad om hjälp att reda ut situationen.

Sven reste sig, tog bössan och for iväg och tillsammans försökte nu de två jägarna att få skottchans på björnen.

De tittade noggrannt efter att inga ungar syntes i närheten och för att vara dubbelsäkrade ringde de Tommy Backman i Åsen och frågade om det fanns någon hona med ungar på Åsens skog, som Tommy visste om.

Efter sammanlagt två timmars stånd kom björnen plötsligt ut och satte sig i en lysa i det täta snåret och Sven fick en klockren skottchans.

Han lade an, siktade och sköt. Björnen stöp direkt, men för säkerhets skull sköt Sven ytterligare ett skott.

Länsstyrelsens besiktningsman, Alf Nordin i Idre, tillkallades och när arbetet i skogen var klart fördes björnen till Älvdalen för ytterligare provtagning och omhändertagande.

Här kunde slaktarna Birger och Åke Leandersson konstatera att björnen var en hane och att den vägde 113 kilo innan den var urtagen. Slaktvikten blev sedan drygt över 70 kilo.

Alf Nordin, assisterad av sin hust-ru Siv, tog alla de prover och uppgifter som ska tas på skjutna björnar. En ovanlig sak som noterades var att den kraftige och fine björnhannen bara hade en testikel.

Åldern på den skjutna björnen uppskattades till fyra år.

- Det var väldigt roligt att få skjuta sin första björn, sa Sven Gulliks, som konstigt nog, inte drabbades av björnfrossa.

Vad som ska hända med skinnet och köttet hade de två björnjägarna inte hunnit prata om på söndagskvällen.

Björnarna i skogen, de vet alldeles säkert nu att: "man ska inte väcka den björnjägare som sover." Om det blir ett nytt ordspråk så vet våra läsare var det kommer ifrån.

Den skjutna björnen var nummer två i Dalarna. Björnen var omärkt. Den förste björn som sköts under årets björnjakt var en stor hane tidigt på söndagsmorgonen. Platsen var väster om Evertsberg.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons