Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på tjuvjägare

Annons

Ett flertal slaktplatser har hittats och även påskjutna djur i början av älgjakten. Djur som alltså måste ha skadskjutits på olaglig tid.

Nu vädjar polisen och miljöåklagaren i Falun om hjälp från allmänheten för att kunna åtala och fälla tjuvjägarna.

- Det är en handfull personer som förekommer i de tips vi får in, men vi behöver mer att gå på. Det säger polisman Lena Nilsson i Idre, som är bekymrad över att hon inte kommer någon vart i utredningarna av de påstådda jaktbrotten där en handfull personer i Särnatrakten påstås tjuvskjuta älg på olovlig tid och sälja köttet till bland annat Norge.

- Vi följer upp alla tips, men behöver hjälp från allmänheten. Man är tydligen rädd för följderna om man anmäler sådana här brott, men det är lättare för oss att få tillstånd att göra husrannsakan om någon vittnar.

- Jag vädjar till folk att våga stå för det de ser, vi behöver vittnen.

Hittills har polisen i Idre alltså inte fått in en enda formell anmälan, endast tips där den tipsande inte vill stå för sina uppgifter i en rättegång. Och därför blir det svårt för polisen att gå vidare.

Hur pass omfattande den påstådda tjuvjakten på älg är, vet inte polisen. Men, med ojämna mellanrum hittar jägare slaktrester efter älg, som okända har lämnat på deras marker. För några år sedan hittades en sådan plats där resterna efter fyra älgar låg utspridda på marken. Där hade tjuvjägarna troligen haft snöskoter för jakten eller för att transportera bort köttet med.

Även på Besparingsskogens marker hittar man då och då slaktrester som kommer från tjuvskjutna älgar.

Miljöåklagare Katarina Lindström i Falun, som utreder sådana här brott, har inget ärende med tjuvjakt av älg liggande på sitt bord nu. Även hon vädjar till allmänheten att visa civilkurage för att sätta dit tjuvjägarna.

- Det är ett försvinnande litet antal människor som tjuvjagar så här. Jag tycker att folk skulle gå ihop och göra en anmälan och berätta för polisen vad de vet.

Mer läsning

Annons