Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på skotertjuvar

Annons

- Jag tycket det var besynnerligt att möta någon som körde så fort genom kurvan ut ur Idre med en skoter på släp strax före midnatt, berättar Jan-Erik.

Visst var det hans eget släp med skoter han mött och snabbt var han ikapp den flyende bilen.

Den stora kombibilen åkte då in mot Larstjärnarna på det som Jan-Erik kände till var en återvändsväg.

- Jag hade ringt polisen, men närmaste patrull var då en timme bort. Så det jag gjorde var bara att vänta vid utfarten. Jag trodde nog att de skulle koppla loss släpet.

Men det gjorde inte ynglingarna i den gröna M ercedeskombin.

- När de kom tillbaka stannade de en bit in på vägen och sedan tog de full fart och pressade sig förbi mig ut på stora vägen och försvann söderut.

- Jag följde efter, men de körde väldigt fort, kanske över 150 kilometer i timmen med släp och allt så jag kunde inte hänga med. Sedan fortsatte jag mot Särna, medan de i stället svängde av mot Tännäs, berättar Jan-Erik.

I bilen hade han hustru och barnbarn, som tur var.

- Det fick mig att ta det lugnare. Annars hade jag nog försökt att blockera vägen eller något. Men nu var det lätt att inse att en skoter inte har ett värde som man riskerar någons liv för, säger Jan-Erik.

Släpet med skotern var försvunnen och förövarna likaså.

Dagen efter flög Jan-Erik över området i jakten på ett spår av släpvagnen.

- Vi måste då ha flugit precis över den utan att se den, antagligen doldes den då av en tall. För just där vi flög fann min dotter och hennes sambo släpet med skoter dagen efter.

Vid fyndplatsen fanns det en hel del som uppenbarligen kommer från andra inbrott, bland annat några dunkar med diesel samt fem paket kaffe och lite mer. Likaså ett antal urdruckna starkölsburkar.

- Polisen bör ha goda chanser att hitta både DNA och fingeravtryck, tror Jan-Erik.

När det gäller den mossgröna Mercedesen har den iakttagits i Idre tidigare under dagen och det finns goda förhoppningar att kunna spåra den.

- Därtill körde de sönder oljetråget på skogsvägen där de lämnade släpet, så nog finns det en del att gå på, menar Jan-Erik.

Släp och skotern återbördades och Jan-Erik fick en spännande jakt.

- Tyvärr var polisstationen i Idre obemannad just då, men för egen del så gick det ju bra, men visst vore det bra om man kunde hitta förövarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons