Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt över gränserna

Annons

- Det här är ett stort steg i jaktens historia i Orsa, säger Björn Sinders i Orsa jaktvårdskrets, som har fått flertalet viltvårdsområden och jaktvårdsföreningar att ställa upp bakom beslutet.

Viborg, Stackmora och Skattungbyn är de enda som har ställt sig utanför.

- Men jag är säker på att åtminstone något av dem tar beslut att gå med vid kommande stämmor, säger kretsens ordförande Mats Smids.

Beslutet är tillkommet av det skälet att rovdjuren rör sig snabbt och över stora områden och att de därför är svårjagade.

- Som det har fungerat hittills har man tvngats avbryta jakten när man har kommit till en områdesgräns, säger Björn Sinders.

- Har jakten skett med lösdrivande hund har man inte bara missat bytet, utan får också problem med att få tillbaka hunden. Detta då man inte får ha vapen med sig in i ett område där man inte har jakträtt. Eftersom man heller inte får ställa ifrån sig vapnet, så måste man åka hem och

låsa in det innan man kan börja leta efter hunden, vars rörelser inte är begränsade.

De nya reglerna innebär att jakten på de aktuella rovdjuren måste börja inom det område där jägaren har jakträttsbevis, men den kan sedan fortsätta inom alla områden som har anammat beslutet i kretsen, det vill säga: Kyrkbyn, Hansjö, Orsa södra, Orsbleck, Vångsgärde-Lisselhed, Åberga, Slättberg, Oljonsbyn, Mickelvål och Orsa norra.

Ett särskilt kretsjaktgästbevis har tagits fram och måste medföras av den som avser att jaga lo, mård eller räv utanför sitt område. Det finns att köpa hos Tom Olsson och kostar 25 kronor.

- I praktiken berör beslutet inte så många jägare, säger Mats Smids, det är få i Orsa som jagar annat än älg.

Stackmora jaktvårdsförening har inte bara ställt sig utanför samarbetet mellan de olika områdena.

Där kan den som äger en fastighet med jordtal ta plats i något av byns fem jaktlag.

Nu vill några medlemmar införa en minimiareal på 50 hektar för att kunna jaga älg i Stackmora.

- De vill förvandla den traditionella älgjakten för byborna, till ett exklusivt nöje för ett fåtal besuttna och deras betalande gäster, säger en besviken Stackmora-

jägare.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons