Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakob jobbar hårt för ett ja

Annons

Jakob har ägnat hela sommaren åt att flänga runt i landet och propagera för ett ja till EMU.

Under sex veckor har han, anställd av det socialdemokratiska studentförbundet, jobbat med kampanjen Radikalt ja.

- Jag har ansvarat för kampanjen i den södra halvan av landet, från Västerås ner till Skåne. Vi har bland annat besökt semesterorter längs västkusten. Beroende på väder har vi varit på stränder och på köpcentrum. Vi har varvat traditionella torgmöten med att söka upp folk. Ofta har vi haft en minister eller en annan välkänd socialdemokrat med oss.

Jakob säger att idén bakom kampanjen radikalt ja är att visa att det även finns vänsterradikaler som är för euron.

- Man behöver inte stå på högersidan eller tillhöra närings- livet för att säga ja. Tvärt om är det ju så att ute i Europa är en majoritet av vänsterpartierna för EU och EMU. I den här frågan finns ingen höger-vänstersida.

Jakob håller med om att ja-sidan har en rejäl motvind.

- Självklart är det så att nej- sidan leder, även om man inte ska ta för givet att opinionsundersökningarna helt speglar hur folk kommer att rösta. Fortfarande finns det väldigt många osäkra, och min erfarenhet är att de osäkra hellre svarar ja än nej när man frågar hur de ska rösta.

- Jag har funderat väldigt mycket innan jag själv bestämde mig. Grundläggande för mig är att jag anser att Sverige bör vara en del av EU och att vi därför också måste vara med fullt ut och påverka. Dessutom anser jag att det är mer ekonomiskt fördelaktigt för Sverige att vara med. Det mesta tyder på att vi får lägre ränta och att vi kommer att få lite högre tillväxt med euro. Jag tror också på en mer stabil valuta- utveckling.

Men trots sin övertygelse om ja, ser han också nackdelar med euron.

- En stor nackdel är det stabiliseringspolitiska resonemanget, att vi inte kommer att ha en egen ränta vid konjunktursvängningar. Men då gäller det att skaffa sig alternativ. Och jag är övertygad om att LO och socialdemokraterna redan den här veckan kommer överens om ett sådant alternativ. Jag ser gärna att man satsar på mer överskott av statsfinanserna i goda tider, att använda i dålig konjunktur.

Däremot köper inte Jakob nej-sidans demokratiskäl.

- Nej, det tycker jag är en missuppfattning. Det är snarare så att demokratin urholkas om vi står utanför EMU. Med euron får vi en större motvikt mot finans- och kapitalmarknaden. Börshajarna i New York och London har större makt än vad man kan tro när det gäller penningpolitiken i vårt land. Och det är inga demokratiska spelare. Med euron minskar möjligheterna till valutaspekulation.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons