Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarskolan i ny tappning

Annons

Älgjaktsveckan har knappt avslutats förrän startskottet går för ännu en runda av Jägarskolan. Höstens upplaga blir en nytändning med rykande färsk litteratur fördelad på över fem olika böcker. Nya Jägarskolan var namnet.

- Redan nu har 30-talet deltagare anmält sitt intresse, säger Studiefrämjandets jägaransvarige Anders Lisskar.

Han vet vad han talar om. Han fanns med redan 1983 då Jägarskolan under ett par år genomfördes på prov. Det hela slog så väl ut att Jägarskolan fick regeringens välsignelse ett par år senare.

Nya Jägarskolans 60-timmarskurs fördelas på 20 veckor och utmynnar i jägarexamen med både teoretiska och praktiska prov. En kurs som är ett måste för dem som vill söka vapenlicens.

- I början var det blandade grupper med både etablerade jägare och ungdom, erinrar sig Lisskar.

En epok som följdes av många nybörjare.

- Det har gått i vågor. Intresset varierar.

I början av 1990-talet var intresset för Jägarskolan vikande. De senaste fem åren har trenden vänt. Intresset för jakt och natur är stort och Anders Lisskar noterar glatt att fler och fler kvinnor ansluter sig till kurserna.

Nästa vecka kör tre grupper om 10-12 deltagare i varje grupp i gång. Kurser som genomförs i Leksand, Insjön och Siljansnäs.

- Jag tror att intresset har ökat i hela Dalarna tack vare starten av Nya Jägarskolan. Deltagarna får ett bredare naturkunnande.

Anders Lisskar välkomnar den nya litteraturen.

- Den är mer pedagogiskt upplagd.

Blir det bättre jägare av det här?

- Det vet jag inte, säger Anders Lisskar och skrattar.

Studiefrämjandets verksamhetsledare Berit Bergfors tror att Nya Jägarskolan både blir roligare och mer intressant. Båda två välkomnar alla intresserade till nästa veckas kursstart, och det framkommer att Nya Jägarskolan kan bli en succé även för den yngre generationen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons